Дорожня реформа: як ремонтуватимуть українські автошляхи?

Майже 47 мільярдів гривень — таку суму цього року витратять на ремонт українських доріг. Ці гроші виділили з Державного дорожнього фонду, що запрацював із січня, передає Громадське радіо.

Більшість цих коштів — 60% — піде на облаштування доріг загальнонаціонального значення. Ще 5% підуть на заходи з забезпечення бeзпeки дорожнього руху.

Решту — 35%, а це майже 12 мільярдів гривень — виділили на дороги місцевого значення. Відтепер цими коштами розпоряджатиметься не «Укравтодор», а місцева влада. Це — цьогорічне нововведення.

Тепер обласні ради самі визначатимуть, куди і скільки грошей виділяти, розповідає експерт Проектного офісу секторальної децентралізації з питань інфраструктури Вадим Олійник.

«В середньому по Україні це 5 тисяч кілометрів на кожну область і приблизно півмільярда гривень на область… 500-600 (мільйонів гривень, — ред.) залежно від протяжності доріг, там іде привязка до кілометражу», — пояснює Олійник.

Наприклад, на Одеську область цього року виділили 425 мільйонів гривень. Як вважає представник управління транспортно-комунікаційної інфраструктури регіону Володимир Хитренко, це — позитивна тенденція.

«По суті, це рекордна цифра, тому що завдяки тому, що ми маємо цільовий фонд, у нас є чітка цифра. Тому що раніше ці гроші просто розмивалися в загальному бюджеті «Укравтодору», і вони основні гроші кидали на дороги державного значення, а не на дороги місцевого значення», — говорить Хитренко.

Але, за його словами, про капітальний ремонт мова поки не йде.

«На цей момент стоїть завдання, як мінімум, привести їх (дороги, — ред.) у належний стан, щоб люди могли дістатися куди їм треба: в лікарні, в райцентр», — пояснює Хитренко.

Капітальні ремонти планують розпочати за кілька років. Тоді, за словами Вадима Олійника, є надія перейти на будівництво бетонних доріг — замість асфальтних.

«Бетон температурні режими витримує краще, краще щеплення. Ці дороги по вартості навіть дешевші, ніж асфальтобетонні», — каже Олійник.

Ця проблема актуальна, зокрема, для Одещини, де дорогами курсують надважкі зерновози. Коментує заступник начальника з ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг Служби автомобільних доріг в Одеській області Іван Ханчевський.

«Уже машина стоїть на дорозі, її грузять мокрим зерном — на весь об’єм. А там 80 кубів об’єму прицепа, і його загружають із головою, везуть на елеватор. Всі місцеві дороги таким чином руйнуються, ну, роздавлюють їх», — каже він. Так, за словами Ханчевського, дороги перетворюють на «яму» за два роки.

Бетонна дорога змогла б витримати такі навантаження, кажуть експерти. Але, на думку Володимира Хитренка, поки такі дороги в Україні будувати нікому:

«Ніби як воно звучить так просто: бетонна дорога. А насправді там досить складна технологія виробництва, і потрібні дорогі механізми, тобто машини, які їх укладають. А у нас тільки одна підрядна організація купила таке обладнання. Тобто, наші місцеві підрядники ще не освоїли ці технології», — каже він.

Ще одним масштабним проектом реформи є автошлях GO Highway — він має з’єднати Європу і Чорне море через Україну.

«Він іде з Одеси вверх по трасі Київ — Одеса до Умані, з Умані повертає на захід і проходить через Хмельницьку, Тернопільську, Франківську, Львівську області», — розповідає Вадим Олійник.

За словами експерта, цей автошлях дозволить іноземним перевізникам перебудувати свої маршрути на користь України.

«Нам потрібно перерозподілити транзитні потоки. Раніше транзитні потоки йшли через територію Росії, України і зв»язувалися з Заходом. Наразі в нас немає транзитного зв’язку з Росією, і це логічно»? — каже експерт.

Поки Державний дорожній фонд працює тільки на половину. За два роки фінансування на ремонти й будівництво доріг має зрости удвічі.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти