Збудовано першу в світі «розумну» дорогу

Китайська державна компанія Qilu Transportation Development Group Co. побудувала в місті Цзінань тестову ділянку автомагістралі з сонячними батареями, яку було відкрито для руху в грудні 2017 року.

Дорога протяжністю трохи більше 1 км обладнана датчиками, які відстежують погодні умови, інтенсивність руху автомобілів і вагове навантаження на експериментальну дорогу, покриту шаром прозорого бетону, повідомляє kfund-media.com.

У тестову ділянку з двома смугами руху також впроваджені нагрівальні елементи, що працюють на сонячній енергії й оберігають «розумну» дорогу від снігу і льоду.

Унікальна ділянка виробляє достатньо електроенергії, щоб забезпечувати світлом все шосе і 800 житлових будинків.

За словами генерального менеджера Qilu Transportation Чжоу Юна, такі «розумні» дороги здатні забезпечувати бездротову зарядку рухомих електромобілів. Для цього потрібно обладнати електрокари сумісною технологією і збільшити протяжність «сонячних» ділянок.

На Китай припадає половина світового обсягу продажів електромобілів. У 2018-му Пекін хоче продати більше 1 млн авто з електричним або гібридним двигуном, а до 2020-го збільшити річний обсяг продажів до 7 млн ​​машин.

Qilu Transportation працювала над проектом дороги в Цзінані 10 років. Будівництво ділянки тривало 55 днів і коштувало $6,5 млн. Орієнтовний період її експлуатації становить 15 років – стільки «живуть» і асфальтові дороги.

Китайська компанія також розробляє дорогу з картографічними датчиками, які допоможуть регулювати рух безпілотних авто. До 2025 року автомагістралями Китаю їздитимуть 30 млн безпілотників, вважає Ю Кай, засновник китайського стартапа Horizon Robotics, який виробляє напівпровідники для автономних машин.

У планах уряду Китаю створити систему «розумних» автомагістралей і стимулювати виробництво безпілотних авто.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти