Українців очікує жорстке посилення ПДР

Необхідність прийняття більш жорстких заходів по відношенню до правопорушників продиктована жахаючою статистикою. Так, в минулому році в Україні в ДТП загинули 3 187 осіб, а постраждали – 32 тисячі. У цьому році всього за 9 місяців кількість жертв сягає 2 317 осіб, при цьому травмованих – 25 тисяч. Такі показники є одними з найгірших серед європейських країн, передає MMR.

Якщо в Україні з 100 тисяч жителів в результаті автомобільної аварії гине 10-12 українців, то, наприклад, в Швеції – це 2 людини. За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень, така ситуація зумовлена ​​двома причинами. По-перше, більшість водіїв, які потрапили в ДТП, знаходяться в стані алкогольного сп’яніння. По-друге, законодавством не передбачені жорсткі заходи покарання за порушення ПДР. Звичайно,

Для підвищення безпеки на дорогах Кабінет Міністрів України пропонує прийняти такі положення. В першу чергу, планується установка відеофіксатор, що буде відбуватися не відразу, а в кілька етапів. Спочатку МВС повинні встановити 4000 камер. Але при цьому невідоме джерело фінансування такого проекту, вартість якого чимала – кілька мільярдів доларів. Однак недоліком відеофіксаторів є те, що з їх допомогою встановити особу водія машини дуже складно.

Наступним кроком уряду в «дорожніх війнах» буде розширення списку підстав для зупинки автомобіля. Зараз поліція має право зупинити машину, якщо водій знехтував ПДД, або ж у правоохоронця є всі підстави вважати, що водій порушив закон. Тепер, згідно із законопроектом, поліцейський уповноважений зупинити будь-який автомобіль для перевірки водія на стан алкогольного сп’яніння. Оштрафувати його або забрати машину можуть в двох випадках: водій дійсно п’яний, або відмовляється проходити тест на вміст алкоголю в крові.

Ще одним нововведенням стане обмеження швидкості і збільшення штрафів. Міністр інфраструктури, Володимир Омелян, пропонує встановити новий швидкісний режим – 50 км / год. Штрафи будуть застосовуватися не тільки за перевищення швидкості. Міністр наполягає на тому, щоб збільшені штрафи виписувалися за такі порушення як і пристебнутий ремінь безпеки, відсутність дитячих сидінь, користування мобільним телефоном без засобів hands-free, водіння в нетверезому стані.

При цьому поява нових вимог і умов ПДР, повинні супроводжуватися ремонтами доріг, поліпшенням транспортної розв’язки і т.д. Що ж стосується того, якими будуть розміри штрафів, передбачені у законопроекті, то це питання знаходиться на стадії розробки в профільних комітетах.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти