Електрокари забруднюють повітря в Україні – дослідження

Електромобілі не можна вважати екологічно чистим видом транспорту. Принаймні в Україні. Про це свідчить дослідження, проведене CarDiagram.

Як таке можливо? Відповідь дуже проста: для живлення моторів електромобілі використовують електричну енергію, при виробництві якої теж відбувається викид шкідливих речовин в атмосферу.

Так, за даними Світового банку, українські енергетики в середньому виробляють приблизно 322 грама парникових газів на кожен кіловат-годину енергії. Маючи цей показник, можна підрахувати, скільки CO2 виробляє електромобіль на кожен кілометр.

Безумовно, мова в даному випадку йде про опосередковані викиди.

Наприклад, Nissan Leaf – найпопулярніший електромобіль в Україні – в середньому споживає 17.5 кВт*год на 100 кілометрів. Це означає, що на кожен кілометр «Ліф» витрачає близько 0.175 кВт*год.

З урахуванням викидів українських енергетиків – 322 грами CO2/кВт*год – випливає, що опосередковані викиди електрокара складають 56 грамів парникових газів на кілометр.

Звичайно, це, як мінімум, удвічі менше за показники найбільш «екологічних» двигунів внутрішнього згоряння. Наприклад, мінімальні викиди CO2 кросовера Renault Duster становлять 126 грамів на кілометр.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти