Наймасовіший український БТР виявився нікому непотрібний

Державним оборонним замовленням на 2020 рік не передбачена закупівля БТР-3, а його виробник – «Київський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», у найближчий час перейде на триденний робочий тиждень, повідомляє Defense Express з посиланням на джерела у оборонно-промисловому комплексі та оборонних відомствах України.

Це ставить під питання не тільки процес оновлення бойової техніки української армії, але і існування «Київського бронетанкового заводу», який є серійним виробником БТР-3. У минулому 2019 році українськими силовими структурами було передано лише п’ять БТР-3. Для порівняння, у попередніх роках «Київський бронетанковий завод» виготовляв ці бронетранспортери десятками.

Загальна кількість виготовлених БТР-3 становить понад 700 одиниць. З них приблизно 600 було виготовлено на замовлення Об’єднаних Арабських Еміратів, Таїланду, М’янми та інших країн. А українське військо отримало лише десь 100 БТР-3 за весь час серійного виробництва бронетранспортера. Міністерством оборони України БТР-3 досі не прийнятий на озброєння, ця бойова машина знаходиться лише на забезпечення Міноборони.

У 2014-2018 роках БТР-3 ще постачався до українського війська, але у 2019 році його виробництво для наших силових підрозділів різко пішло нанівець. Основною причиною для цього стало неузгодження ціни на БТР-3, яка зросла через удорожчання енергоресурсів та цін на комплектуючи, підняття зарплатні, інфляції тощо.

БТР-3 є надійною та потужною бойовою машиною, яка успішно експлуатується по всьому світу. БТР-3 активно та ефективно використовуються під час війни українськими підрозділами та отримав численні схвальні відгуки від самих військових. Окрім того, за результатами бойового досвіду БТР-3 пройшов ряд модернізацій, зокрема отримав німецький двигун та американську трансмісію.

БТР-3 оснащений бойовим модулем «Штурм-М» з 30-мм автоматичною гарматою, що має скорострільність у 330 пострілів за хвилину, 7,62-мм кулеметом та автоматичним гранатометом, а також комплексом керованого озброєння «Бар’єр», що дозволяє знищувати бронетехніку противника на відстані до 5 км. А за точність наведення відповідає сучасний цифровий комплекс управління вогнем.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти