Стало відомо, які автомобілі найвигідніше розмитнювати в Україні

Для того щоб зрозуміти, який з автомобілів в Україні буде розмитнювати дешевше – ми маємо знати формулу. Вона виглядає приблизно так:

Сума розмитнення = акцизний податок + ввізне мито + ПДВ.

Також є формула нарахування акцизу:

Акциз = Ставка базова х К двигун х К вік.

Зрозуміло, що на суму розмитнення впливає кожен з цих платежів. Тож, розглянемо детальніше, який же автомобіль по цій формулі розмитнювати дешевше.

По-перше, двигун автомобіля

Найвигідніший варіант – електричні автомобілі, так як митна ставка на них дуже низька, ПДВ нульовий, а акциз – мінімальний. Наприклад за 40-кіловатний Nissan Leaf державі потрібно сплатити лише 40 євро,а за 90-ватну “Теслу” – 90 євро. Проте, ці ставки діють лише до кінця 2022 року.

Розмитнення гібридного авто коштуватиме 100 євро, так як мито на ПДВ платити не треба. Правда, законодавство України прописано таким чином, що гібридними авто можуть вважатися лише кілька автомобілів, тому ця ставка практично не застосовується.

Якщо розглядати автомобілі з бензиновими двигунами та з дизельними, то з бензиновими двигунами розмитнювати дешевше, а все тому, що при розрахунку акцизного податку існує базовий коефіцієнт, який для бензинового двигуна дорівнює 50 євро, для дизельного – 75 євро.

Чим старший автомобіль, тим є більшою ця ставка, і якщо для 10-річного авто з 2-літровим бензиновим двигун вона складатиме 1 тисячу євро, то вже для дизеля вона буде на 500 євро більшою. Ми маємо пам’ятати, що до акцизу ще також додається і сума ПДВ яка складає 20%, і відповідно, сума нарахувань на митниці буде ще більшою.

Часто українці намагаються обдурити митників, і занижують ціну, але воно того не варте, тому що якщо вас спіймають на брехні, і знайдуть цьому докази – навряд чи ви цьому зрадієте, адже на вас буде накладений штраф, що складає 200% від нарахованих митних платежів, а також ваш автомобіль буде конфіскований. Але якщо машина буде битою, несправною, або матиме дуже значний пробіг – ціна може бути нижчою ніж на аналогічні автомобілі.

Також невеликі суми розмитнення для битих авто з США (з малооб’ємними двигунами) – тим більше, що їх митна вартість легко доводиться документами з аукціону, на якому купують такі машини. Йдеться про авто VW Jetta / Passat, Ford Focus / Fusion / Escape, Nissan Rogue, Jeep Compass / Patriot, Fiat 500 / 500L, Hyundai Elantra / Sonata з бензиновими двигунами до 2,5 л.

Тож ми можемо зробити висновок, що найвигідніше розмитнювати автомобілі з об’ємом двигуна до 2-х літрів, а також вигідніше привозити авто з бензиновими двигунами, або ще краще – електромобілі. Наприклад це можуть бути автомобілі такі як Dacia Logan / Sandero, Skoda Fabia / Rapid, Renault Clio, Ford Focus з бензиновими двигунами 1,0 – 1,4 літра.

Читайте також: Назвали найбезпечніші автомобілі за версією Euro NCAP

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти