Відмовили гальма: як правильно поводитися в ситуації, щоб минути лиха

Відмова гальмівної системи автомобіля – це одна з тих ситуацій, що може сміливо проходити через категорію «гірше вже й не придумаєш». Від подібного збігу обставин в своєму житті не застрахований жоден автомобіль. Дана ситуація ставить під загрозу не тільки його самого, а й людей навколо, а також пасажирів, які швидше за все припадають автомобілісту близькими і дорогими людьми. Як же правильно вести себе в такій ситуації, щоб лихо минуло всіх стороною?

Перше, що потрібно зробити в такій ситуації – попередити всіх навколо. Пішоходів і автомобілістів навколо необхідно інформувати про появу проблем за допомогою звукових і світлових сигналів, в тому числі аварійної сигналізації і дальнього світла. Словесно проінформувати про відмову гальм слід всіх, хто знаходиться в салоні. Пасажири повинні тут же пристебнутися (якщо раптом, з якоїсь причини вони не зробили цього ще до початку руху автомобіля!). А далі починаються варіанти, використовувати які слід в залежності від конкретної ситуації на дорозі.

Якщо дозволяє час і дорога, то необхідно просто поступово скидати швидкість за рахунок здійснення плавних маневрів та поступового зниження передач в порядку черги. При цьому важливо не забувати вичавлювати педаль зчеплення. Паралельно з вчиненням всіх зазначених дій варто спробувати постійно натискати і відпускати педаль гальма. Якщо вийде, то гальмівну систему вдасться «прокачати» і вона запрацює знову. Само собою, трапиться це тільки якщо поломка не надто серйозна. Для прискорення гальмування автомобіля можна з’їжджати на узбіччя. У гальмуванні допоможуть плавні повороти і перестроювання між потоками.

Само собою бувають ситуації, коли такі делікатні методи скидання швидкості як ті, що описані вище, не застосовні. Дорога і обставини можуть просто не залишити часу і місця для маневру. А значить доведеться використовувати принцип нанесення мінімального збитку собі і оточуючим. Найголовніше – збереження людських життів. У критичній ситуації не варто думати про збереження майна. Будь-який економічний збиток не стоїть поруч із загибеллю людини.

Перший радикальний спосіб гальмування – використання ручника. Однак, слід пам’ятати, що в разі загрози блокування коліс його необхідно відразу ж опустити. Також необхідно використовувати гальмо стоянки максимально плавно, в іншому випадку автомобіль занесе і навіть може перевернути. Другий спосіб радикального гальмування використовується тільки в найскладнішій ситуації, коли продовження руху тотожне загибелі людей. Це контактне гальмування. Іншими словами, потрібно спровокувати удар машини об сторонній предмет або виліт її в кювет таким чином, щоб ДТП заподіяло мінімальної шкоди. Втім, контактне гальмування зовсім необов’язково перетворюється в жахливу аварію. Скинути швидкість можна навіть уткнувшись в бордюр.

А найголовніше: регулярне технічне обслуговування дозволяє уникнути великої кількості несподіваних поломок і непотрібних неприємностей.

Читайте також: Назвали найнадійніші двигуни і автомобілі сучасності

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти