Юрист розповів, як захистити себе від штрафу 170 000 гривень за ввезену «євробляху»

На сторінках сайту Дорожній Адвокат, юрист розповів, як захистити себе від штрафу 170 000 гривень за ввезену «євробляху», інформує Твоя МАШИНА.

Зараз митниця масово виписує відносно власників «євроблях» протоколи про порушення митних правил. Першими отримують протоколи громадяни, які перетинають митний кордон України. На підставі цих протоколів суди у більшості випадків застосовують штрафи в розмірі 170 000 грн. або конфісковують такі автомобілі в дохід держави.

При цьому, слід зазначити, що норми статей 470 та 481 Митного кодексу (транзит та тимчасове ввезення) щодо запровадження штрафів у розмірі до 170 000 грн. набрали чинності лише з 22.08.2019.

До цієї дати диспозиція цих статей передбачала більш м`яку відповідальність (8 500 грн. и 17 000 грн.) і не передбачала конфіскації автомобіля.

При цьому, відповідно до ст. 58 Конституції, яка закріплює загальновизнаний принцип права, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

У рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.1999 у справі про зворотну дію в часі законів наголошується на тому, що до події застосовується той закон, під час дії якого вони настали або мали місце.

Отже, посилення відповідальності за правопорушення, вчинені на момент дії «старого» закону, порушує вимоги ст.58 Конституції, а тому застосування до таких порушень «нових» штрафів є неприпустимим.

Тому якщо порушення в частині не вивезення автомобіля на іноземній реєстрації було вчинено до 22.08.2019, то з урахуванням статті 58 Конституції, такі дії утворюють склад правопорушення за нормами закону, чинного на час вчинення правопорушення. А тому підстав для кваліфікації їх дій за «новим» законодавством немає.

Таким чином, якщо порушення митних режимів транзиту чи тимчасового ввезення вчинено у період дії «старого» закону, до суду варто подати письмову юридично аргументовану заяву із обґрунтуванням принципу незворотності дії закону у часі.

Читайте також: Юрист розповів про ще один популярний штраф поліції: що потрібно знати водіям

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти