Українським водіям обіцяють нові проблеми

Столична влада має готуватися до глобальних погодних змін, які загрожують Києву руйнуваннями і підтопленнями. Про це повідомили Gazeta.ua українські синоптики.

“Глобальні погодні зміни викличуть аномальну спеку та затяжні дощі по території України. Місцями будуть короткочасні, але потужні зливи із градом і шквалами вітру. Європа до цього вже кілька років готується”, – розповіла Віра Балабух, завідуюча відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту.

Дощі в Києві та Львові були звичайними літніми зливами, але одразу продемонстрували проблеми інфраструктури міст.

“Дощ у 15 мм за 12 год. синоптики вважають звичайним сильним дощем. У Львові пройшов дощ у 21 мм, у Києві дощ у 17 мм повністю затопив Хрещатик і Поділ, а в той же час у місті Гуляйполе Запорізької області випало 87 мм опадів. До потужних злив треба звикати, адже через глобальні зміни клімату постійно будуть локальні дощі із великою кількістю опадів. Столиця має готуватися до дощів у 50 і навіть 100 мм, але життя показує, що такі потоки води зроблять значні руйнування і призведуть до загальної катастрофи в місті. На даний момент влада недооцінює ситуацію та почала обговорювати незначні елементи інфраструктури – як-то ливневу каналізацію. Жодна ливнева труба не впорається із великим потоком води, якому немає куди подітися у заасфальтованому місті. У Берліні на кілька років раніше постала ця ж проблема. Виявилося, що на побудову повноцінної ливневої каналізації не вистачить коштів навіть у столиці Німеччини. Проблему вирішили фінансово – платить за будівництво й утримання ливневої каналізації той власник, у якого заасфальтована територія більша за зелену зону. Також внесли зміни у будівельні вимоги і будують соціальні зони із зеленими дахами. Виявилось, що воду затримати і забрати можуть парки та інші зелені насадження”.

Головна проблема сучасного Києва – недостатність зелених зон, в яких дощова вода мала б затримуватись.

“Основна проблема – непродумана забудова схилів Дніпра і суттєве зменшення зелених зон. Коли все в асфальті, то вода буде потужними ріками зносити все на своєму шляху. Цілком логічно, що в Києві Деміївська площа і площа Слави буде постійно затоплюватися, адже там все в асфальті. Воді просто немає куди діватися. Тільки збільшення зелених зон і розумна забудова врятує Київ від природних катаклізмів, які неодмінно будуть через глобальні погодні зміни”, – пояснила синоптик.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти