Українських водіїв чекає зростання цiн на бензин і автогаз: експерт озвучив прогноз

Зростання цін на нафту за рік склало 20 доларів, сьогодні чорне золото еталонної марки Brent торгується на світових ринках в районі 74 доларів за барель. Нинішньому підвищенню котирувань посприяло скасування пільгового дозволу для імпортерів іранської нафти – вже після 2 травня пільг від США не буде.

Як пояснив аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко виданню Сьогодні, таке рішення США обмежить продажу іранської нафти і скоротить пропозиція нафти на мільйон барелів на день. В першу чергу це вдарить по країнах, у яких був дозвіл на імпорт такої нафти. Це Китай, Індія, Японія, Південна Корея, Італія, Греція, Туреччина і Тайвань.

Експерти прогнозують, що вартість бензину в Україні на цьому тлі, а також на тлі скандалу з неякісною російською нафтою, може підвищиться до 33 гривень за літр.

“Не дивлячись на те, що Україна не є імпортером іранської нафти через відсутність інфраструктури в українських портах для прийому належної кількості ресурсу, зростання цін ми відчули вже зараз. Таким чином, до обмежень з боку РФ у нас додаються санкції і зростання цін на світових ринках, що вже веде ціни на нафту вище 70 доларів. І, як наслідок, можна очікувати зростання цін дизеля і бензину вже протягом найближчих тижнів. Потенційно до відміток в 33 гривні, за умови стабільності гривні”, – відзначає Пархоменко.

Ціни на автогаз, за його словами, також будуть рости, але помірними темпами.

“Однозначно, зростання ціни буде сформоване, але через сезонність ціни влітку на нього нижче, ніж взимку, що і буде поки їх стримувати. Таким чином, ціни на газ стабілізуються біля відміток в 14 гривень за літр”, – говорить експерт.

Нагадаємо, ситуація на українському ринку нафтопродуктів ускладнюється тим, що Білорусь припинила експорт бензину і дизельного палива в Україну через проблеми з якістю нафти з РФ.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти