Електричні пікапи можна буде майже не заряджати: розробляється тент з сонячними батареями

Tesla, Ford, General Motors, Rivian, Nikola: відразу кілька американських компаній розробляють електричні пікапи. Стартап Worksport заздалегідь підсуєтився і вирішив створити інноваційну кришку вантажного відсіку, обладнану сонячними батареями. Вона дозволить заряджати електропікап.

Поки сонячні батареї рідко вбудовуються в електромобілі. Існує подібна версія гібрида Toyota Pruis, але і там накопичена енергія застосовується лише для живлення бортової електроніки.

У фотоелементів є дві проблеми. По-перше, вони мають досить скромну ефективність. По-друге, їх інтеграція в дах електромобіля є вельми витратною справою, до того ж в такому випадку неможливо встановити панорамне скло. В результаті навіть передова Tesla обходить стороною це рішення, хоча Ілон Маск ще кілька років тому рекламував побутові сонячні панелі, інтегровані в черепицю.

Оскільки поки електричні пікапи не надійшли в продаж, компанія пропонує використовувати модульну батарею ємністю 2 кВт*год. Накопичену енергію можна використовувати для живлення зовнішніх пристроїв: будь то освітлення, електричні інструменти і так далі. Але в перспективі систему будуть підключати безпосередньо до основної АКБ пікапа. Компанія заявляє, що установка зможе забезпечити 25-30% заряду, необхідного середньому пікапу.

Звичайно, енергія виробляється відносно повільно, але генеральний директор Стівен Россі (Steven Rossi) заявив, що це буде еквівалентно підключенню електромобіля до стандартної в США розетки на 110 В. Кількість виробленої енергії залежить від площі вантажного відсіку і, як наслідок, площі батареї. Розробники стверджують, що їх система може генерувати понад 1000 Вт потужності при ефективності близько 22%.

Worksport все ще знаходиться на стадії проектування і шукає інвестиції для завершення проекту. Якщо все піде за планом, то приблизно через рік-два після отримання фінансування система TerraVis буде в продажу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти