Як виглядав пращур “Запорожця”: в архіві знайшли цікаве фото

В Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г. С. Пшеничного було виявлено знімок дослідного зразка мікроавтомобіля “Москвич-444”, над яким працювали на МЗМА в період з 1957 по 1959 рік. Саме він став “пращуром” “Запорожця”.

Цей автомобіль спеціально був розроблений як прототип мікролітражки для випуску в Запоріжжі. Його представили на ВДНГ в Москві в 1958 році, а навесні 1959 року передали на ЗАЗ для подальшого допрацювання. Виробництво першої промислової партії автомобіля ЗАЗ-965 “Запорожець” почалося 22 листопада 1960 року.

Автомобіль істотно відрізнявся в кращу сторону від московського прототипу. Слабкий двоциліндровий мотор МД65 (648 см куб., 17, 5 к.с.) замінили на V-подібний 4-циліндровий двигун ЗАЗ-965В (746 см куб., 22 к.с.), що дало можливість збільшити швидкість з 80 до 90 км/год. Коробка передач була посиленою.

Архаїчну передню підвіску на поперечній листовій ресорі замінили компактною торсіонною. Це дозволило збільшити корисний об’єм багажника. Кузов став більш міцним. А розсувне скло в дверях замінили на скло з механізмом опускання. З’явився також автономний обігрівач.

Читайте також: У мережі показали абсолютно нову «Таврію»: фото

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти