Як вибрати дитяче автокрісло: види та групи

Батьки приділяють величезну увагу вибору дитячої коляски. На її покупку виділяється пристойний бюджет, адже заради комфорту новонародженого вони готові на багато що. Але настає момент, коли треба подбати про безпеку малюка під час поїздок або подорожей. Як вибрати краще дитяче автокрісло для своєї дитини? З цього питання починається процес покупки. Купуючи автомобільне дитяче крісло на Vehicle.by та на інших майданчиках батьки розуміють, що варіантів безліч і треба обрати кращий для себе варіант. Vehicle.by, маркетплейс автомобільних товарів, розповість про них докладніше.

Що таке дитяче автокрісло

Для дитини – це найбезпечніше місце в автомобілі. Виробники ретельно продумують кожну деталь, щоб домогтися такого ефекту, а заодно не забувають про комфорт. Для батьків же автомобільне дитяче крісло являє собою спеціальний пристрій, який допомагає утримувати дитину під час поїздок в автомобілі.

У автокрісла є й інші важливі функції, наприклад, зниження ризику травм при різких маневрах, екстреному гальмуванні, аварії. За статистикою, кожен другий трагічний випадок на дорогах, де постраждали діти, міг би мати не настільки важкі наслідки, якщо батьки вчасно купили і встановили автокрісло для дитини. Вибір цих спеціальних утримуючих пристроїв величезний, а починати батькам слід зі знайомства з групами автомобільних крісел для дітей.

0+ – з народження до 15 місяців, до 13 кг, 40 – 85 см;

1 – з 9 місяців до 4 років, 9 – 18 кг, 80 – 105 см;

0+/1 – з народження до 4 років, до 18 кг, 40 – 105 см;

2/3 – з 3-х до 12 років, 15 – 36 кг, 100 – 145 см;

1/2/3 – з 9 місяців до 12 років, 9 – 36 кг, 80 – 145 см;

0/1/2/3 – з народження до 12 років, до 36 кг, 40 – 145 см.

Як правильно вибрати дитяче автокрісло

Почніть пошук кращого автокрісла з визначення відповідної групи. Для цього необхідно знати вагу і вік малюка. Саме ці два параметри взяті виробниками за основу класифікації груп дитячих автокрісел.

Автолюльки для новонароджених групи 0 (від народження до 15 місяців)

Автомобільні люльки призначені для перевезення самих маленьких пасажирів: від народження до 15 місяців і вагою до 13 кг. Для фіксації малюка і його безпеки передбачені спеціальні ремені, а сам малюк буде знаходитися в положенні напівлежачи. Встановлюються дитячі автокрісла цієї групи виключно проти ходу руху, що допомагає уникати різкого ривка головою при фронтальному ударі або екстреному гальмуванні. Чому це важливо? У малюків в такому віці ще недостатньо зміцнів хребет, тому надмірні навантаження для них небезпечні, а установка автолюльки проти руху допомагає значно знизити їх.

Відрізняють ці моделі дуже компактні розміри і наявність зручної ручки для перенесення.

Автолюльки групи 0 можуть кріпитися в автомобілі штатним ременем безпеки, можлива установка на платформу isoFix (зазвичай вона не входить в комплектацію і купується окремо). Також автокрісла 0+ можна встановлювати на шасі коляски за допомогою спеціальних адаптерів. Більшість виробників колясок також випускають автокрісла цієї групи для використання зі своїми колясками.

Дитячі автокрісла групи 1 (від 9 місяців до 4 років)

Автомобільні крісла цієї групи розроблені для малюків віком від 9 місяців до 4-х років і вагою від 9 до 18 кг. У цих моделях передбачена можливість регулювання кута нахилу спинки з сидячого положення в напівлежаче. Розкласти спинку в повністю горизонтальне положення в якісних дитячих автокріслах неможливо.Така поза дитини під час поїздки є небезпечною, збільшуючи ризик отримання серйозної травми при різкому гальмуванні або аварії. Деякі моделі встановлюються за допомогою ременів безпеки автомобіля, інші використовують систему ізофікс.

Дитячі автокрісла групи 0 + / 1 (від народження до 4 років)

Існує також мультигруппа 0 + / 1. Такі автокрісла спочатку встановлюються особою проти ходу руху. Автокрісла 0 + / 1 комплектуються вкладишем для новонародженого, який треба буде прибрати коли дитина підросте. У них обов’язково передбачена можливість регулювання кута нахилу спинки. Коли дитині виповниться 12-15 місяців автокрісло можна встановлювати по ходу руху. Плюсом таких автокрісел є більш широкий діапазон використання.

В цій категорії зустрічаються моделі автокрісел з можливістю обертання на 360 градусів, що дуже зручно як для дітей, так і для батьків. Повертається обличчям проти напрямку або у напрямку руху. Крім того, посадка і закріплення малюка відбувається легко і просто завдяки можливості обертання крісла у напрямку до відкритих дверцят машини. Єдиним мінусом таких автокрісел є досить висока ціна.

Дитячі автокрісла групи 2/3 (від 3 до 12 років)

Автокрісла для дітей цих груп дуже схожі за своїми характеристиками. Навіть візуально їх не завжди вдається відрізнити один від одного, коли вони стоять поруч на полиці магазину. Об’єднує їх те, що вони встановлюються виключно по ходу руху автомобіля. Автокрісла групи 2/3 не мають вбудованих ременів. Для правильної та безпечної фіксації дитини використовуються ремені автомобіля, які протягуються через спеціальні напрямні в підголівнику і підставі крісла.

В деяких моделях передбачено кріплення isofix, яке більше служить для додаткового комфорту. Ще один плюс: дитяче автокрісло завжди буде зафіксовано на своєму місці в автомобілі.

Від автокрісел для самих маленьких пасажирів моделі групи 2/3 відрізняє менш жорстка фіксація, щоб все навантаження правильно розподілялася на ремінь безпеки автомобіля при різкому фронтальному ривку. Спинка у таких дитячих автокрісел динамічна, що при екстреному гальмуванні дозволяє кріслу подаватися разом з дитиною вперед і з ним повертатися на місце, не створюючи травмонебезпечних ситуацій.

Існує ще одна характерна особливість автокрісел групи 2/3 – широкий діапазон регулювання підголівника. Для установки правильного рівня орієнтуйтеся на підборіддя дитини: він повинен бути в один рівень з нижньою частиною підголівника.

Дитячі автокрісла групи 1/2/3 (з 9 місяців до 12 років)

Автомобільні крісла для дітей цієї групи 1/2/3 розраховані на використання приблизно з 1 року до 12 років. Таке крісло є відмінною покупкою після автолюльки 0 +.

Автокрісла цієї групи мають вбудовані ремені безпеки. Вбудовані ремені використовуються поки дитині не виповниться 4 роки. Потім вони демонтуються, а дитина пристібається ременем безпеки автомобіля, як в кріслах групи 2/3.

Купити дитяче автокрісло один раз і більше не повертатися до цього питання – ось так можна було б коротко сказати про ці моделі, але і тут є свої нюанси. Універсальні автокрісла, які «ростуть разом з дітьми» повинні бути дуже якісними в збірці, тому що припускають тривалий період експлуатації.

Дитячі автокрісла 0/1/2/3 або «все в одному» (від народження до 12 років)

Мультигрупа автомобільних крісел для дітей від народження і до 12 років. Іншими словами, батьки можуть купити автокрісло дитині і користуватися одним і тим же автокріслом з перших днів народження малюка (вага дитини від 2,2 кг) і до 12 років (вага дитини до 50 кг).

Ці автокрісла мають можливість установки проти ходу руху для новонароджених. У них передбачено регулювання нахилу спинки. А підголівник регулюється в широкому діапазоні, для налаштувань під зріст дитини. Через перераховані особливості, автокрісла 0/1/2/3 досить громіздкі і важкі, але зате мають найширший діапазон використання.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти