Як зрозуміти, що АКПП скоро зламається, і потрібно терміново щось робити

Автоматична коробка передач надійна, але вона іноді може збоїти. Як діагностувати несправність, розповість «Твоя МАШИНА».

1. Автомобіль їде навіть за режиму «Р»

Також індикатор на панелі приладів не відповідає вибраному положенню важеля. Це означає, що в АКПП порушено регулювання механізму перемикання передач або несправні його компоненти. Щоб вирішити цю проблему, потрібно відрегулювати або замінити несправні деталі механізму.

2. Витікає масло із коробки

При такій несправності під автомобілем утворюватиметься пляма червоного кольору. Це вказує на зношені або пошкоджені масляні кільця ущільнювачів або ослаблені болти кріплення коробки до картера зчеплення. Для усунення поломки слід замінити кільця та підтягнути болтові з’єднання.

3. Шум під час їзди, передачі можуть перемикатися довільно або важко

Це може вказувати на зниження рівня олії в АКПП. Потрібно виміряти рівень олії щупом і долити до необхідного рівня. Також слід перевірити стан олії. Зробити це можна, капнувши його на білий папір. Олія в хорошому стані чиста і прозора, без запаху і горілих частинок.

4. Віджимається педаль газу, але не відбувається перемикання на знижену передачу

Ці ознаки вказують на пошкодження будь-яких елементів приводу дросельної заслінки – тяг, важелів або тросів. Також проблема може критися в збитому регулюванні. Щоб полагодити машину, потрібно замінити частини, що вийшли з ладу, або відрегулювати привід дросельної заслінки.

5. Машина не їде на жодній передачі

Під час вибору передачі не відчувається поштовх. На це може бути кілька причин. Можливо, справа просто в низькому рівні масла або фільтрі, що засмічився. Однак серйозніше, якщо вийшов із ладу гідротрансформатор, фрикційні диски, шестерні масляного насоса або клапан гідроблоку.

6. Машина їде лише на задній передачі

В цьому випадку на передній передачі автомобіль просто не їде. Статися це може у трьох випадках: при зациклюванні чи поломці клапана гідроблоку; сильному зносі або поломці манжета поршня, кільця ущільнювачів або фрикційних дисків муфти прямого ходу.

7. Машина може рухатись лише на передніх передачах, але задня не працює

Зворотна ситуація, спричинена гальмівною стрічкою. Якщо бути точніше, то криється проблема у зносі фрикційних елементів або манжета поршня стрічки, а також зламана шторка поршня.

8. Прямою дорогою їздити нормально, але на підйомі проблеми

Як тільки автомобіль їде в гірку, АКПП починає буксувати і перемикається на знижену передачу. Це відбувається через нестачу олії або руйнування деталей муфти прямого ходу – фрикційних дисків, ущільнювальних кілець і поршня манжет.

9. Автомобіль їде навіть на нейтралі

Якщо при положенні N машина продовжує їхати, то склеїлися фрикційні диски муфт або заклинило поршень фрикційної муфти.

10. Машина пробуксовує, коли рушає з місця і розганяється

При цьому при наборі швидкості коробка не збоїть. Справа у зношених дисках та манжетах. Також може прослизати вал коробки, якщо шліци в маточиці стали непридатними.

11. Під час руху машина пробуксовує та смикається

Причиною проблеми стає поломка обгінної муфти.

12. Машина не рухається з місця під час перемикання передачі

Якщо автомобіль не реагує на зміну положення важеля, то винний гідротрансформатор, зношені шліци в маточині турбіни.

13. У разі перемикання передач відчуваються удари

Така проблема пояснюється поломкою у гідроблоці. Швидше за все, або зламаний клапан, або зруйнувалась зворотна пружина клапана.

14. При прогріванні АКПП автомобіль зупиняється

Буває, що під час прогріву АКПП машина перестає реагувати на повороти важеля. Це говорить про забитий фільтр або надто низький магістральний тиск масла. Або вийшли з ладу диски, а трансмісійне масло занадто в’язке.

15. Падає магістральний тиск

У такому разі проблема в рівні та якості олії. Можливо, рівень масла низький, або в соленоїди та гідроблок потрапив пил. Це могло статися через попадання повітря в канали або заклинювання клапана масляного насоса.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти