Які фари краще встановити – галогенові або світлодіодні, і чим одні краще за інших

Часто автовласники змінюють галогенові фари на світлодіодні чи LED-лампи. Про те, чи є переваги такої заміни, розповість «Твоя МАШИНА».

Переваги LED-ламп:

• Велика яскравість у порівнянні з галогеновими фарами, яка з часом не тьмяніє;
• Міцність та захист від прямого удару;
• Система охолодження, яка не допускає перегрівання;
• Зниження навантаження на бортову мережу, що зменшує витрату палива;
• Проста установка;
• Термін служби щонайменше 5 років.

Недоліки LED-ламп:

Світлодіодні лампи не можна встановлювати, якщо головна оптика має встановлені лінзові елементи для правильної корекції пучка світла. Тому якщо встановити LED у фари, не призначені для цього, то можна отримати штраф або втратити права на строк від півроку.

Якщо ж такі фари все-таки можна встановити, то варто побоюватися сліпучих водіїв, які їдуть по зустрічці. Це відбувається не тільки через те, що світлодіодні лампи яскравіші. Ситуацію може посилити неправильне встановлення.

Також варто відзначити неможливість регулювання. Встановлені в рефлекторній оптиці світлодіодні фари практично не створюють світлотіньовий кордон – той самий параметр, за яким здійснюється регулювання фар. Зробити так, щоб не зліпити «зустрічку» і при цьому ефективно висвітлювати видиму частину дороги фізично неможливо.

Проблеми можуть виникнути, якщо світлодіодні лампи не сумісні з параметрами роботи бортової мережі автомобіля. Це може спричинити збої в роботі електроустаткування. Щоб запобігти можливим наслідкам, можна замінити штатні фари на лінзовані. Але це коштуватиме чимало.

Плюси та мінуси галогенових ламп

Галогенові лампи коштують дешевше. Довго прослужать навіть бюджетні китайські аналоги. LED за низькою вартістю матимуть більше недоліків, ніж переваг, тому брати їх марно.

Однак на відміну від світлодіодних ламп галогенові з часом тьмянітимуть. Справа в тому, що нитка розжарювання з часом виснажується, і її нагрівання вже не даватиме стільки світла, як у новому вигляді. Зате галогенові фари краще показують себе на мокрому асфальті.

У той же час галогенки чутливі до стрибків напруги, що поступово знижує їхній ресурс. Також їхня температура піднімається до 500 градусів, тому якщо після поїздки доведеться міняти лампу, спочатку треба буде почекати деякий час.

Великим плюсом є можливість зробити світло близьким до звичайного денного світла. Таким чином, він не зліпить і напружуватиме очі.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти