Водіям розповіли, який термін придатності шин та скільки років можна експлуатувати гуму

Як і в інших розхідників, шини теж мають свій термін придатності. Під терміном придатності мається на увазі той період, коли гума повністю зберігає свої якості. Скільки він триває і чому його треба дотримуватись, розповість «Твоя МАШИНА».

На всіх шинах вказано код DOT, яким можна визначити дату виробництва. Він виглядає як чотиризначне число. Перші дві цифри вказують тиждень виробництва, починаючи з початку року. Інші дві – це дві останні цифри року. Так, частина коду DOT формату 1311 означає, що покришки були виготовлені на 13 тижні 2011 року.

Більшість виробників рекомендують оновлювати шини через 6-7 років експлуатації. Навіть якщо протектор добре зберігся, шини втрачають властивості просто від часу. А це безпосередньо впливає на безпеку під час руху.

Термін придатності залежить від виробника та швидкісного режиму:

• ZR. Шини, призначені для пересування 240 км/год та вище. Термін придатності – 6 років.
• H. Верхній поріг швидкості дорівнює 210 км/год, термін – до 5 років.
• S. Допустима швидкість – до 180 км/год, термін – 4 – 5 років.

Якщо наприкінці сезону виявилося, що термін придатності покришок спливає, то наступного сезону комплект потрібно оновити. Зимові шини купувати краще влітку, оскільки цього сезону вони можуть коштувати дешевше. Добре заощадити можна також наприкінці сезону, коли виробники розпродують залишки.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти