Зимова гума в Україні може стати обов’язковою: законопроект

Вже не один раз в Україні порушували питання необхідності обов’язкової заміни гуми із зимової на літню і навпаки

На цьому тижні у Верховній Раді зареєстрували новий законопроект, у якому йдеться про обов’язкову зміну гуми за сезонами. Так, депутати пропонують заборонити використання зимової гуми з 1 листопада до 31 березня, що має покращити ситуацію з безпекою на дорогах.

Відповідний законопроєкт має №8369.

Варто зазаначити, що в даний момент обов’язково переходити на зимову чи всесезонну гуму хочуть зобов’язати лише транспорт до 3,5 тонни, тобто насамперед йдеться про легкові авто категорії “В”. У випадку з фурами законопроект передбачає безальтернативний перехід тільки на зимові шини.

Коли цей законопроєкт приймуть і нові правила вступлять в силу, зміниться і КУпАП, куди додадуть ч. 1 ст. 121, вона передбачатиме штраф за дане порушення у 340 гривень. Автори зазначають, що згідно зі статистичними даними, пік аварій на українських дорогах припадає якраз на пізню осінь та ранню зиму, коли на дорогах стає слизько та мокро, а водії ще катаються на літній гумі.

Автори проекту зазаначили, що норма про обов’язкову зміну гуми на зиму є у законодавстві багатьох Європейських країн, таких як Австрія, Чехія та Німеччина. Раніше в МВС уже пропонували запровадити в Україні сезонну зміну шин, але з різних причин цю ідею постійно відкладали.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти