Обов’язковий техогляд автомобілів: до чого готуватись українцям

В кінці 2022 року було дуже багато розмов, що обов’язковий технічний огляд повертається, але представники влади зазначили, що поки в Україні діє військове положення повертати перевірку не будуть. Але всі україці, які є власниками автомобілів мають розуміти, що введення обов’язкового техогляду в Україні — це питання часу. Також варто пам’ятати, що в країні є певна категорія транспортних засобів, для яких техогляд обов’язковий вже зараз.

Про це розповіли в виданні Finance.ua.

Чи введуть обов’язковий технічний огляд в Україні

Так введуть, основне питання, коли. Україна має статус кандидата для вступу до Європейського Союзу, а це означає, що наша країна має запровадити основні, уніфіковані для всіх країн-членів стандарти.

Зокрема кілька пунктів стосуються запровадження обов’язкового технічного огляду відповідно до Директиви 2014/45/ЄС, яка описує загальні вимоги до процедури у всіх країнах-членах ЄС. Тобто це загальноєвропейська практика — там немає країни, де б обов’язкового технічного огляду не було.

Хто буде займатися перевіркою автомобілів

В Європейському Союзі перевіркою автомобілів займаються спеціалізовані станції, які були створені тільки для цієї процедури. Як це буде відбуватись в нашій країні поки не відомо, але експерти зазначають, що найімовірніше він буде проводитись приватними компаніями, які матимуть відповідне обладнання та кваліфікованих експертів.

Що будуть перевіряти під час техогляду

Під час технічного огляду автомобіля в першу чергу перевірятимуться елементи, що впливають на безпеку та екологію. Зокрема, гальмівна система, кермовий механізм, освітлювальні прилади, колеса, ходова частина та інші основні вузли та агрегати. А також фіксуватимуть пробіг автомобіля в єдиному реєстрі транспортних засобів.

З якою періодичністю потрібно буде проходити техогляд

Згідно з нормами ЄС, новий автомобіль мають вперше перевіряти через чотири роки після першої реєстрації, решта автомобілів — кожні 2 роки. Але кожна з країн-членів ЄС має право проводити технічний огляд частіше.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти