Автомобільна мобілізація в Україні: кому з водіїв варто бути напоготові

В Україні, під час воєнного стану, можуть вилучатися автомобілі в громадян, підприємств, органів влади та самоврядування для потреб Збройних Сил України, повідомляє “Апостроф”.

Це передбачено в законі “Про внесення змін до статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” стосовно військово-транспортного обов’язку”.

Процедура мобілізації транспортних засобів встановлюється Положенням про військово-транспортний обов’язок, затвердженим урядовою постановою № 1921 від 28 грудня 2000 року.

МВС кожного кварталу надає дані про реєстрацію, перереєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів до ТЦК, які можуть бути передані на потреби Збройних Сил України та інших військових формувань.

Проте є перелік осіб і установ, у яких не можуть вилучатися транспортні засоби, включаючи дипломатичні та консульські установи інших держав, представництва міжнародних та іноземних організацій, іноземців та осіб без громадянства, банки державного сектору та інші.

Мобілізація транспортних засобів відбувається через військкомати, і власники транспорту мають право обрати, яке авто віддати для ЗСУ.

Під час процедури вилучення транспортного засобу проводиться задокументовання технічного стану, залишкової вартості та проводиться незалежна оцінка.

Після завершення війни транспорт повертається протягом 30 календарних днів через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти