Порушення правил дорожнього руху стане для українців дорогим задоволенням

На черговому зсіданні Кабінету Міністрів, яке відбулось 14 листопада 2018 року, було затверджено кілька документів, котрі безпосередньо стосуються кожного водія чи автовласника. Загальна тематика постанов – узгодження законодавства в частині діяльності систем автофіксації порушень ПДР, роботи інспекторів з паркування, евакуації автомобілів, створення єдиної інформаційної системи МВС.

Один із документів затверджує порядок безоплатного надання інформації про адмінпорушення, які стосуються порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів. Власник авто, або ж «належний користувач» матиме можливість отримати інформацію, включно з фотографіями чи відеозаписом зафіксованого порушення, за допомогою веб-сайту МВС, СМС-повідомленням чи листа на електронну пошту. Той, на чиє ім’я складена постанова, дізнається про суть порушення, розмір і порядок сплати штрафу та місце зберігання автомобіля, якщо справа дійшла до залучення евакуатора.

Визначено порядок внесення відомостей про «належного користувача транспортного засобу». Тобто про того, хто має право їздити на автомобілі, який належить юридичній особі, або ж фізичній, якщо машина не була продана із переоформленням у СЦ МВС, а лише передачею техпаспорта чи засвідченням нотаріальної довіреності. У одного авто може бути лише один такий користувач. Зрозуміло, що в разі фіксації порушення, відповідатиме якраз той, хто зареєстрував себе в якості цього «належного користувача». Згодом, оскільки це питання стосується чималої кількості водіїв, ми розкриємо його більш детально.

З «невеликою» затримкою (нагадаємо, всі підзаконні акти КМУ мали бути готові ще до 27 вересня), врегульовано порядок тимчасового затримання ТЗ інспекторами з паркування та поліцією. Суть механізму, закладеного в Закон «Про реформування сфери паркування ТЗ» залишається без змін, додається лише необхідність присутності двох понятих, які засвідчать акт огляду та тимчасового затримання автомобіля, у разі виклику евакуатора інспекторами з паркування. Патрульні ж зможуть здійснювати тимчасове затримання ТЗ самостійно, без залучення інших осіб.

Всі відеокамери (чи інші пристрої автофіксації порушень ПДР) будуть розміщуватись відкрито, тобто про місця їх встановлення буде повідомлено на сторінці МВС в Інтернет. Щоправда, з огляду на 8000 порушень швидкості за місяць, та про наявність карт з місцями роботи екіпажів із «Трукамами», це навряд чи зупинить порушників.

Також затверджено постанову про створення Єдиної інформаційної системи МВС. Це буде банк даних, який об’єднає всі наявні роздрібнені між підрозділами бази даних. Туди увійде реєстр адмінпорушень у сфері ПДР, реєстр транспортних засобів, облік вогнепальної зброї, перелік осіб, як перебувають у розшуку, боржників, та навіть список викрадених чи втрачених документів. Всього до ЄІС буде зведено 46 баз даних, які зараз функціонують окремо. Це допоможе пришвидшити обмін інформацією між підрозділами МВС та здійснювати більш оперативний пошук необхідних даних.

Джерело: AUTO.RIA.com

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти