Як карають водіїв у Німеччині

Якщо не брати до уваги кримінальної відповідальності, наприклад, за водіння в стані сильного алкогольного або наркотичного сп’яніння, в Німеччині є чотири види покарань для водіїв. Це грошові штрафи, штрафні бали, тимчасова заборона на водіння і позбавлення прав.

За дрібні порушення ПДР – просто грошові штрафи в кілька десятків євро, за більш серйозні – збільшені грошові штрафи, а на додаток ще й штрафні бали в картотеці Федерального відомства автодорожнього транспорту у Фленсбурзі. Гасяться, тобто згорають ці штрафні бали не дуже швидко. Штраф в один бал – через 2,5 року, в два бали – через 5 років, в три бали – через 10 років, передає dw.com.

Коли в особовій справі у Фленсбурзі накопичується 8 балів, водійські права вилучаються. У такому випадку потрібно робити нові, а це дуже дорого, складно і можливо лише за умови дотримання різних вимог, що залежать від конкретних обставин у кожному випадку, наприклад, проходження медично-психологічного обстеження – МПО, яке в Німеччині також в народі називають “тестом для ідіотів”. Щорічно це обстеження проходить орієнтовно 90 тисяч водіїв, включно з тими, кого позбавляють прав відразу прямо на місці, тобто вилучають посвідчення, наприклад, після скоєння ДТП у стані сильного сп’яніння. Успішно МПО проходить близько 60 відсотків. Також влада може вимагати перездати іспити – як окремо водіння або теорію, так і все разом.

Якщо у Фленсбурзі водій уже назбирав до п’яти балів, він може добровільно відвідати спеціальний семінар  в одній з автошкіл, після чого один бал буде погашений. Починаючи від шести балів, це вже неможливо. Ціна такого семінару від 300 до 400 євро. У свою чергу, тимчасова заборона на водіння накладається додатково до грошових штрафів і балів і діє від одного до трьох місяців. Після закінчення терміну права повертаються автоматично.

Розміри грошових штрафів, кількість балів і тривалість тимчасових заборон на водіння в Німеччині залежать, зокрема, від виду транспортного засобу (легковий автомобіль, вантажний автомобіль тощо), а також від місця, де було скоєно порушення (в межах населених пунктів або поза населеними пунктами).

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти