Автоматичну фіксацію порушень ПДР можуть визнати неконституційною

Невдоволення викликало те, що штрафи приходять власникам авто, а не реальним порушників.

Фото і відеофіксацію порушень Правил дорожнього руху в автоматичному режимі запропоновано визнати неконституційною. Про це в своєму телеграм-каналі повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики, представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, пише sud.ua.

Як повідомила народний депутат, до Конституційного Суду України надійшла скарга, автори якої ставлять під сумнів конституційність залучення до адміністративної відповідальності власника особи транспортного засобу, який хоча і володіє транспортним засобом, але не здійснював їм управління в момент вчинення правопорушення.

Як зазначила О. Совгиря, з введенням в Україні автоматичної фіксації правопорушень ПДР, вийшло так, що особа, на яку зареєстровано транспортний засіб, може і не здійснювати реальних правопорушень, однак вся відповідальність за порушення ПДР фактично покладено саме на власника авто, а не на того, хто ним керував в конкретний момент

Таким чином, на думку авторів скарги, автоматична фото і відеофіксація порушень ПДР в існуючому вигляді порушує принцип індивідуального характеру юридичної відповідальності, презумпцію невинуватості, а також право на професійну правову допомогу – постанова про притягнення до адміністративної відповідальності може виноситися без участі особи, яка допустила порушення ПДР .

Втім, як зазначила О. Совгиря, ЄСПЛ, в своїй практиці, а саме в справі «Фальк проти Нідерландів» (2004), вже визначив правомірною відповідальність саме власників транспортних засобів.

До того ж, КоАП встановлює не презумпцію винності власника транспортного засобу, як вказують автори скарги, в презумпцію володіння транспортним засобом в момент вчинення правопорушення. При цьому ця презумпція може бути спростована.

Та й в цілому, як зазначила депутат, автоматична фіксація порушень виключає корупційну складову і раніше позитивно зарекомендувала себе в Австрії, Великобританії, Італії, Нідерландах, Німеччині, Франції, Швейцарії та Швеції.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти