7 автомобільних кладовищ світу, які виглядають справжніми музеями

Кладовища автомобілів зазвичай знаходяться далеко від міста і на очі так просто не трапляються. Однак останнім часом з забутих звалищ вони перетворилися в соціально-культурні об’єкти, куди можна відправитися і насолодитися захоплюючим видовищем. Про такі кладовища розповість «Твоя МАШИНА» .

Техногенні відходи з культовим потенціалом

Місце, де купа металобрухту поступово поглинається природою. Кузови покриваються мохом, крізь салони проростають рослини. Фотографи та романтики знаходять в цьому свою естетику.

1. Автомобільне кладовище на шведському болоті «Кіркё Мосс»

Кладовище бере початок в 30-х роках, коли після довгого видобутку торфу швед Аке Даніельсон керував автомайстернею в цьому південному болотистому районі. За багато років роботи навколо його маєтку накопичилося безліч машин, які відслужили свій термін. Так з’явилася ця звалище, яке тепер приваблює туристів.

Влада вимагає знищення останків, але за їх збереження борються прихильники культурних цінностей. Спори привели до згоди залишити в спокої це кладовище до 2050 року.

Господарська хатина і майстерня все ще стоять, хоча час не пощадив їх; дерева, мохи та рослини захоплюють автомобілі.

2. Бельгійське автомобільне село Шатійон: забуте і напівзруйноване

На околиці невеликого містечка Шатійон на півдні Бельгії знаходиться ціле село автомобілів, як називають поховання місцеві жителі. Там спочивають рідкісні колекційні екземпляри, які через поганий стан залишені на піклування природі.

Більшість моделей зроблені в 50-60-х роках, але є і автомобілі часів Другої світової. Ними володіли американські солдати, що дислокувалися на місцевій військовій базі і залишили свої транспортні засоби в Шатійон через недоцільні витрати на переїзд.

У 1980-ті кладовищі помітили ЗМІ, коли 500 машин уже стали мотлохом на тлі лісистих пагорбів. Це величезна мальовниче поховання, яке так і не стало культурною спадщиною.

Зараз машини поступово утилізуються, тому зволікати з фотосесіями не варто.

3. Кладовище автомобілів «Кауфдорф» в Гюрбетале, Швейцарія: окультурено і закрито

Звалище «Кауфдорф» в Швейцарії поблизу Берна стала джерелом доходу, а не купою металу. Автомобілі, що знаходяться тут, випущені в 30-70-і роки. ЗМІ швидко поширили інформацію про цікаве місце, і звалище отримало своїх відвідувачів.

Окремі маршрути обкладаються вхідною платою в кілька євро, а за докладне вивчення нутрощів розбитих машин з відвідувачів запитують до 200 євро. Кладовище було створено компанією з переробки автомобілів. Спочатку кинуті машини розміщувалися в преріях, але через обурення місцевого населення довелося насадити рослини в якості ширми.

Дерева стали розростатися, поглинаючи металобрухт. На звалищі є понад 1000 автомобілів і близько 400 мотоциклів, і місце отримало статус культурно-історичного об’єкта.

Художня виставка, що відкрилася на цьому місці в 2008-му, повинна була подбати про культурну спадщину, але не минуло й півроку, як вона закінчилася, а разом з нею і робота автомобільного кладовища в Кауфдорфе. У вересні 2009-го місцева громада прийняла рішення виставити на аукціон іржаві машини, багато хто з яких напрочуд залишилися на ходу.

4. Кладовище Міхаеля Фреліха: тут вмирають легенди

Міхаель Фреліх – людина різнобічна. Він був гонщиком, дизайнером, художником і підприємцем, і все це об’єдналося любов’ю до машин. В результаті Фреліх організував арт-об’єкт під відкритим небом – рукотворне кладовище раритетних машин, які автор збирав роками.

Музей розташований за адресою 40699 Erkrath Mettmann, Neandertal 11 і відкритий для відвідування. Відвідування без камери коштує 10 євро, за можливість фотографувати треба заплатити 20 євро. Діти проходять безкоштовно. Територія обгороджена і облаштована, так що все безпечно.

У всіх класичних автомобілів своя історія, і оточення деяких підібрано у відповідному стилі. Наприклад, раритетний «німець» красується на тлі фрагмента Берлінської стіни з оригінальною графікою, а по сусідству в кущах причаївся 11CV – гангстерський лімузин, що належав шефу французької поліції. Часто «олдтаймери» просто майстерно задрапіровані в лісі.

5. Франція: запечатані під землею

Раніше лише небагато хто знав про існування цього місця – рідкісних автомобілях, залишених в промисловому кар’єрі. Майже століття машини покояться в забутому місці. Але потім кладовище офіційно відкрили, і всі бажаючі можуть відвідати покинуті раритети.

6. Катар: половина звалища, половина кладовища

Це одне з найбільших кладовищ. Тут доживають свій вік понад 24 000 авто. Нагромадження техніки складені в лабіринт, який розділений на звалище, де можна купити або продати запчастини, і цвинтар, де нікому не потрібні машини гниють під відкритим небом.

7. Сюрреалізм в Великобританії

Містичне місце спочинку непотрібних транспортних засобів. У підземеллі Сполученого Королівства всередині старої кремінної шахти знаходиться величезна кількість кинутих машин, які звалювали сюди протягом багатьох років. Природа поступово розкладає останки, поки фотографи приходять сюди насолоджуватися видами.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти