В яких випадках поліцейський має право оглянути салон або багажник авто

«Твоя МАШИНА» нагадує, в яких ситуаціях співробітник поліції має право оглянути салон або багажник автомобіля.

Згідно ст. 34 Закону «Про національну поліції», проводити огляд салону або багажника можна, якщо:

1) в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, воля якої обмежується незаконним способом;

2) в транспортному засобі знаходиться справа, оборот якої заборонено яка становить загрозу життю або здоров’ю людини;

3) транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та / або перебуває в тому місці, де може бути скоєно кримінальний злочин, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Інших причин проводити огляд у поліції немає. Тому якщо співробітник вимагає показати салон або багажник, то необхідно вимагати підстави для перевірки. При відсутності конкретної причини автомобіліст має право відмовити в огляді.

Поверхнева перевірка є мірою, яка обмежує права громадян, тому працівник поліції зобов’язаний також повідомити водієві його права при здійсненні цих дій.

Також варто пам’ятати, що поверхнева перевірка може здійснюватися лише шляхом візуального огляду. При цьому співробітник має право вимагати відкрити кришку багажника або двері салону. Таким чином, водій повинен сам показати вміст, поліцейський може тільки спостерігати, ні до чого не торкаючись.

Законом не передбачено наявність свідків, однак можна записати процес на камеру. Також можуть бути присутніми пасажири, що знаходяться в цей момент в машині. Слід спостерігати за поліцейським, щоб виключити спробу щось підкинути.

У самому автомобілі поліцейський має право перебувати тільки за вмотивованим рішенням суду. Винятком може бути лише необхідність термінового порятунку життя людини або його майна, або переслідування особи, підозрюваного у скоєнні злочину.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти