Біометрія в автомобілі: навіщо електроніка збирає інформацію про власників

Сучасні автомобілі оснащені безліччю систем ідентифікації водія: аналізаторами голосу, сканерами сітківки очей і відбитків пальців, камерою всередині, яка запам’ятовує обличчя власника, передає «Твоя МАШИНА».

Так, моделі марки Genesis незабаром отримають технологію Face Connect. Система може запам’ятовувати і розпізнавати обличчя водія, щоб потім автоматично активізувати всі налаштування під даного користувача.

Це зручно, якщо однією машиною користуються декілька людей, наприклад, члени однієї сім’ї. Також технологія не дозволить сісти за кермо незнайомій людині. Двигун просто не запуститься, якщо електроніка не розпізнає користувача.

Ще одну технологію впровадила компанія Hyundai. Так, автомобілі бренду отримали систему розпізнавання відбитків пальців, яка дозволяє власнику відкривати і замикати двері машини, а також запускати автомобіль. Її дублює технологія електронного доступу іммобілайзера.

Сканер відбитків вбудований в електронний ключ. Перш ніж дозволити іншій людині користуватися машиною, власник повинен спочатку зняти у нього відбитки пальців і внести їх в систему. Однак технологія працює справно тільки при сприятливих погодних умовах. Зараз метод тестують на позашляховику Santa Fe для корейського ринку.

Також система сканування відбитків пальців може бути доповнена системою акустичного контролю – автомобіль визначає власника по голосу. Також на дзеркалі всередині салону може стояти камера, що розпізнає малюнок сітківки ока. Всі ці технології дозволяють уберегти машину від несанкціонованого доступу.

Відразу кілька автовиробників працюють над системою контролю водія через датчики, розташовані в сидінні і на кермі. Це дозволить стежити за пульсом водія, аналізувати реакцію, фізичний стан і ступінь адекватності.

Якщо водій допускає грубі помилки в управлінні автомобілем, реагує на дорожню обстановку неадекватно, то система запропонує йому відпочити і випити кави. При ігноруванні рекомендації електроніка сама скине швидкість, припаркує автомобіль на узбіччі дороги і відправить сигнал SOS екстреним службам.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти