Чому салон автомобіля не можна протирати спиртом і вологими серветками

Деякі автомобілісти протирають салон спиртом або побутовими вологими серветками. Однак такі засоби шкідливі для шкіряної обшивки керма, підлокітників і крісел, передає «Твоя МАШИНА» .

Справа в тому, що побутові вологі серветки містять спирт і консерванти. Варто відзначити антибактеріальні серветки, в яких спирту міститься не менше 15%. При цьому серветки просочені НЕ етиловим спиртом, а метілізотіазоліном або ізопропиловим, які не сушать шкіру.

Однак шкіру оздоблення салону такі серветки можуть подряпати і пошкодити. У такому випадки частки бруду спрацюють як абразив, завдаючи захисного покриття і фарби ушкодження, проникаючи в структуру шкіри, створюючи мікротріщини і надриви. Часто речовини, що входять до складу серветок, стають середовищем для розмноження бактерій і грибків. Вони проникають в обробку салону, шкіра починає тріскатися і лущитися.

Через пандемії обробка салону стала як ніколи актуальною темою, але багато автомобілістів в гонитві за чистотою роблять тільки гірше. Для обробки поверхонь зі шкіри, тканини і пластика можна використовувати хлорку, ацетон, спирт, гас і перекис водню.

Також не рекомендуються засоби на основі аміаку. Наприклад, панелі салону з вінілу після обробки таким засобом стають липкими при впливі світла і тепла. Краще вибрати простий мильний розчин, нанесений на серветки з мікрофібри. При цьому не слід переборщувати з водою, інакше шкіра намокне і пошкодиться. Після мийки все поверхні потрібно протерти і просушити.

Також підійдуть спеціалізовані автомобільні вологі серветки, які створені саме для цих цілей і не завдадуть салону шкоди. Однак і коштують такі кошти дорожче побутових серветок.

Можна використовувати і серветки для зняття макіяжу. Вони містять зволожуючі компоненти, які ідеально підходять для обробки елементів салону з шкіри і шкірозамінника. Також підійдуть кондиціонери для шкіряних виробів, які очистять поверхні не тільки від бруду, але і бактерій.

Окремо варто сказати про очистку тачскріном і інших дисплеїв. Не варто використовувати склоочисники, так як вони можуть пошкодити покриття антивідблиску. Краще взяти рідина для чищення окулярів або спеціальні серветки для сенсорних екранів, які одночасно і очистять, і захистять поверхню.

Саме радикальний засіб – професійна хімчистка салону. Спеціалізовані очисники і професійне обладнання усунуть навіть приховані забруднення в швах і перфорації.

Найпоширеніша техніка – це пилосос для сухого прибирання і миючий пилосос для промивання. Також застосовуються захисний крем для обробки натуральної шкіри, очищувач для пластикових і вінілових поверхонь і засоби для чищення текстилю. Після очищення салон висушують.

Проводити хімчистку текстильного салону слід раз на рік, шкіряного – раз в три роки. Також поверхні салону слід захистити за допомогою спеціальної просочення. Такі засоби наносяться на чисті сухі поверхні і утворюють бар’єр від вологи і забруднень.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти