Евакуація в ЄС: як їздити автомобілем між країнами в межах Євросоюзу

Чимала частина українських біженців, які виїхали за кордон, не затримується у суміжних державах, а йде далі через внутрішні кордони ЄС.

Єврокомісія (один із загальноєвропейських керівних органів) надала методичні рекомендації прикордонникам своїх країн – вони стосуються спрощення процедури прикордонного контролю. Також дозволяються гнучкіші умови для в’їзду, наприклад, якщо людина не має закордонного паспорта або його паспорт – не біометричний.

Варто зазначити, що Молдова не є членом ЄС. Тому тим, хто заїжджав до Молдови з Одеської області та потім прямував до Румунії, доводилося проходити ще одну перевірку на молдовсько-румунському кордоні.

До Польщі, Молдови, Угорщини, Румунії та Словаччини можна в’їжджати не лише без закордонного паспорта, а й без сертифікату вакцинації. Сертифікат вакцинації не потрібний і в Іспанії.

У сусідніх державах з автомобілів на українських номерах не беруть плати за проїзд платними автошляхами.

Що ж до страховки, то у Польщі, Німеччині та Угорщині “зелена карта” не потрібна, а до Молдови можна заїхати без неї, але потрібно буде придбати страховку ОСЦПВ протягом доби. У Словаччині машини з України до 31 березня можуть їздити без страховки цивільної відповідальності (держава бере ризики на себе). З української сторони кордону прикордонники green card не вимагають.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти