Водіям розповіли, чи можна змішувати робочі рідини в автомобілі

У нинішніх непростих обставинах далеко не кожен український автомобіліст може обслужити свою машину за всіма правилами. Але що робити, якщо потрібно долити ту чи іншу робочу рідину, а оригінальної взяти ніде?

Охолоджуюча рідина

Почнемо з того, що антифриз і тосол – охолоджувальна рідина. Одинаковий колір – не ознака однакових характеристик, це просто барвник. Тобто, наприклад, два червоні антифризи можуть бути різними за якостями. Якщо дуже потрібно, в машину можна залити будь-який антифриз, але варто пам’ятати, що пакети присадок антифризів різних груп конфліктують між собою і довго їздити на такій суміші не вийде. Тому якщо долити потрібно трохи більше півлітра, можна використовувати просту воду.

Гальмівна рідина

Під капотом машин, які експлуатують українські автомобілісти, можна зустріти гальмівну рідину одного з трьох типів.

ББК. Рідина старого типу, що складається з бутилового спирту (літери БС) та касторової олії (літера К). Використовується вона лише на старих автомобілях, у тому числі вантажних. Змішувати із сучасним рідинами протипоказано.

DOT-3, DOT-4, DOT-5.1. Таким маркуванням позначаються рідини, які використовують у більшості сучасних авто (DOT – це свого роду стандарт). Вони мають гліколеву основу та допускають змішування між собою. Усі три варіанти мають жовтий або жовто-коричневий колір. Але якщо автовиробник пропонує використання рідини вищого покоління DOT, ніж те, яке вам довелося долити, при першій же можливості систему потрібно буде наповнити рекомендованим типом.

DOT-5 – продукт нового покоління на так званій силіконовій основі. Цю рідину не можна змішувати з жодною, а відрізнити її від інших можна за червоним кольором.

Рідина підсилювача керма (ГПК)

Рівень рідини гідропідсилювача керма (ГПК) падає нечасто, до того ж найчастіше це та ж ATF, якою заправляють автоматичну трансмісію, що прямо вказується у заводському мануалі.

Рідина омивача

Тут все просто – змішувати можна все. Головне взимку слідкувати за температурою замерзання рідини, а влітку можна залити звичайну воду, в яку варто додати пару крапель миючого засобу для покращення ходу щіток.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти