Українцям розповіли, як виїхати автомобілем за кордон: юридичні нюанси, технічна підготовка

До поїздки за кордон на автомобілі потрібно підходити відповідально та скрупульозно, особливо нині.

Юридичні питання: документи, техпаспорт, страховка.

Перше, з чого треба починати, це паспорт. Найкращий варіант — біометричний закордонний паспорт, але за нинішніх умов за кордон випускають і за внутрішнім українським паспортом.

Якщо є діти, потрібно взяти документи на дитину: закордонний паспорт або свідоцтво про народження. Варто зазначити, що під час війни за кордон випускають дітей з одним з батьків (зазвичай це мати), без необхідності нотаріального посвідчення дозволу іншого з батьків. А також випускають за кордон з будь-ким із родичів: бабуся, тітка, тощо.

Серед інших документів, звичайно, потрібні і права водія. Крім того, слід не забувати про оформлення страхування. За кордоном потрібен поліс страхування «Зелена картка», який бажано придбати ще в Україні.

Наступний пункт – технічний паспорт на автомобіль. Також не забувайте, що за кордоном не приймають автомобілі з «іменними» номерами — має бути встановлений традиційний український номерний знак, що складається з букв та цифр.

Якщо автомобіль у банківському кредиті, то потрібно мати довідку банку про незаперечення виїзду за кордон.

Важливо мати при собі як готівку (євро або долари США), так і банківську картку. Таким чином, ви будете застраховані від можливих проблем з терміналами, в той же час банківська картка дозволить зручно розраховуватись у готелях/магазинах/АЗС та швидко переводити кошти за крайньої необхідності.

Врахуйте необхідність наклейки-позначення з літерами «UA», яка має бути розміщена на задній частині автомобіля: кришка багажника, бампер або скло.

Технічна підготовка автомобіля: жилет, аптечка, вогнегасник.

Обов’язково перевірте наявність у вашому автомобілі вогнегасника, світловідбивного жилета (на дорогу можна виходити тільки в ньому), аптечки першої медичної допомоги, трикутного знака аварійної зупинки автомобіля.

Зверніть увагу на необхідність дитячих автомобільних крісел – у більшості країн Європи перевезення дітей до 12 років здійснюється виключно у спеціальних автокріслах. Також у деяких країнах необхідно мати запасні лампи габаритних вогнів. А ось популярні в Україні паливні каністри заборонені. Проте саме паливо в ЄС значно дорожче, тому перед тим, як перетнути кордон, радимо заправити повний бак.

Крім того, зверніть увагу на автомобільну гуму: шини мають бути по сезону. Це закони більшості європейських країн, тому доведеться придбати комплект шин або переслати їх із України.

Незайвими будуть паперові карти на випадок відмови онлайн-навігації на смартфоні, ліхтарик, невеликий ніж, запас продовольства та води, ковдра чи плед.
Також не забувайте проводити технічне обслуговування автомобіля, а за кермом використовувати гарнітуру під час розмов.

Джерело hotline.finance
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти