Українцям розповіли, хто несе відповідальність, якщо ДТП скоїв найманий водій

За скоєння ДТП відповідно до ст. 124 КУпАП передбачено штраф 850 грн. або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

У разі наявності тілесних ушкоджень чи смерті відповідальність настає вже відповідно до статті 286 Кримінального кодексу у вигляді штрафу від 51 000 грн. або арешту чи обмеження волі з позбавленням права керувати автомобілем в залежності від наслідків.

Вказану адміністративну або кримінальну відповідальність несе особисто водій, визнаний винним у скоєнні дорожньо-транспортної пригоди.

За загальним правилом відповідальність за заподіяну шкоду у разі ДТП несе водій транспортного засобу, який визнається винним. Збитки, заподіяні під час ДТП, відшкодовуються особою, яка володіє автомобілем або утримання якої створює підвищену небезпеку. Така норма закріплена у частині 2 статті 1187 Цивільного кодексу.

Але є винятки із цього правила. Це стосується тих випадків, коли ДТП вчинив водій, який працює за наймом. Наприклад, якщо у ДТП винен найманий водій, то відповідальність за заподіяні збитки нестиме роботодавець.

Це передбачено у статті 1191 Цивільного кодексу, в якій зазначено, що особа, котра здійснює діяльність, яка є джерелом підвищеної небезпеки, не несе відповідальності за шкоду, заподіяну потерпілим особам, якщо вона керувала автомобілем у зв’язку з виконанням трудових обов’язків.

Але обов’язковою умовою має бути те, що водій, який винний у ДТП, виконував ту роботу, яка передбачена умовами трудового договору чи посадовою інструкцією.

Але якщо водій не оформлений офіційно, то в такому разі відповідати за завдані збитки буде саме він. Оскільки ключовою умовою стягнення заподіяної шкоди з юридичної особи-роботодавця є наявність трудових відносин, які мають бути документально підтвердженими.

Тому з цього погляду робітник має бути зацікавлений в офіційному оформленні трудових відносин із водієм. Особливо це стосується комерційних вантажних та пасажирських перевезень.

Але водіям, які вчинили ДТП під час роботи, не варто радіти. Адже роботодавець може стягнути завдані збитки в порядку регресу.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти