Перевірка документів та огляд автомобілів на блокпостах: що необхідно знати

Загальний порядок перевірки особистих документів, огляду авто, речей та багажу під час воєнного стану визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1456 «Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян при забезпеченні заходів правового режиму воєнного стану».

Вищезазначеним документом закріплено право на проведення перевірки документів, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян для посадових осіб органів Нацполіції, СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Збройних Сил України тощо. Відповідний перелік визначається у наказі коменданта.

Під час проведення огляду уповноважена особа може застосовувати технічні прилади та засоби, що мають функції виявлення вибухонебезпечних речовин, обіг яких заборонено. Аудіо- та відеофіксація житла громадян та їх особистих речей проводиться лише за згодою громадян.

Під час перевірки представники силових структур мають право вимагати пред’явлення документів, що засвідчують особу та підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, у разі:

– якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки, що перебуває в розшуку або безвісно зниклої особи;

– якщо є достатньо підстав вважати, що громадянин вчинив чи має намір вчинити правопорушення;

– перебування на території чи об’єкті зі спеціальним режимом;

– наявності в особи зброї, боєприпасів, наркотичних засобів та інших речей, обіг яких обмежений чи заборонений або для зберігання, використання та перевезення яких потрібен дозвіл;

– знаходження особи на місці скоєння кримінального, адміністративного правопорушення чи ДТП, або іншої надзвичайної події;

– якщо зовнішні ознаки особи або транспортного засобу дають достатні підстави вважати, що людина причетна до скоєння правопорушення, а транспортний засіб може бути знаряддям або об’єктом скоєння правопорушення;

– порушення заборон, введених на території, де діє воєнний стан.

У разі відсутності документів, що засвідчують особу, представник силових структур затримує громадянина для встановлення його особи. Статтею 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що адміністративне затримання може тривати не більше ніж 3 години.

Проте для громадян, які порушили правила перетину державного кордону України, порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України, які вчинили злісну непокору законному розпорядженню військовослужбовця або іншого представника силових структур, може бути затримання терміном до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення до трьох діб.

Поряд з основним може проводитися поверхнева перевірка шляхом візуального огляду особи, проведення по поверхні одягу особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуального огляду речей, багажу, вантажів та/або транспортного засобу. Така перевірка проводиться, якщо існує достатньо підстав вважати наявність речей, обіг яких заборонено або обмежено, що становлять загрозу життю чи здоров’ю людей.

Також поверхнева перевірка речей, транспортних засобів, багажу та вантажу проводиться, якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується незаконним способом або знаходяться речі, обіг яких заборонено або обмежено, багаж чи транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення. Така перевірка може бути проведена з вимогою відкриття кришки багажника та дверей салону.

Уповноважена особа має право зупиняти транспортні засоби у разі:

– порушення водієм Правил дорожнього руху;

– якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність автомобіля;

– якщо є інформація, що свідчить про причетність водія чи пасажирів до ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення;

– якщо транспортний засіб перебуває у розшуку;

– необхідності здійснення опитування водія чи пасажирів щодо обставин скоєння ДТП чи іншого правопорушення, свідками якого вони або могли бути;

– необхідності залучення водія до надання певної допомоги або при оформленні протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріали ДТП;

– необхідності обмеження чи заборони на рух транспортних засобів;

– якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює загрозу для інших учасників дорожнього руху;

– порушення порядку використання спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

– проїзд авто через блокпости та контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Огляд житла громадян, службового приміщення провадиться відповідно до вимог законодавства.

Так, уповноважена особа може проникнути у житло громадянина без рішення суду лише у невідкладних випадках, пов’язаних із:

– порятунком життя людей та цінного майна під час надзвичайних ситуацій;

– безпосереднім переслідуванням осіб, підозрюваних у скоєнні кримінального правопорушення;

– припиненням злочину, що загрожує життю, людей, які перебувають у житлі.

Джерело armyinform.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти