Паливний дефіцит в Україні: експерт спрогнозував ціни на бензин у травні 2022 року

Вже за тиждень уряд України планує налагодити ситуацію з дефіцитом палива через розбомблені російськими військами нафтобази та нафтопереробні підприємства. Торговельну надбавку на нафтопродукти було підвищено на 40%. Гранична ціна за літр солярки – 40,66 грн., а за бензин – 36,05 грн.

Експерт на ринку нафтопродуктів Сергій Куюн розповів про перспективи України і коли держава зможе вискочити з “паливного голоду”.

“Проблема є досить глибокою. Я думаю, що весь травень нам доведеться жити в досить ощадливому режимі. Я сподіваюся, що за цей час буде вирішено основні проблеми. Чому виник дефіцит? По-перше, через війну та атаки на Кременчуцький завод. Поки що ми не можемо закрити обсяги споживання, які є за імпортом із Європи. Проблема навіть не у нас, а в тому, що в Європі немає відповідних транспортних потужностей, щоби оперативно привезти паливо. Українські компанії закупили дуже великі обсяги у квітні, але вони не можуть їх доставити в Україну саме через нестачу вагонів-цистерн, локомотивів, тощо. Наразі цю проблему уряд намагається вирішити”, – сказав Сергій Куюн.

За словами експерта, на ринку нафтопродуктів зараз все паливо знаходиться прямо на автозаправних станціях, бо в Україні є дефіцит.

“Коли ми говоримо про дефіцит, це означає, що зберігати це паливо особливо не доводиться. Все прямує безпосередньо на автозаправні станції. Питання зберігання палива поки не актуальне. В Україні понад два десятки зруйнованих нафтобаз, але ринок через безпеку та логістику пішов на колеса, коли зберігання взагалі немає. Це безпечніше, тому що немає великих запасів палива. Це розосередження палива по заправкам, тому що це дозволяє оперативніше розвозити пальне”, – розповів експерт на ринку нафтопродуктів.

На його думку, розбомблені нафтобази та нафтопереробні підприємства не будуть відновлені, доки в Україні триває війна.

Сергій Куюн припустив, що ціна на бензин збільшиться до 40 грн. за літр, а дизельне паливо коштуватиме приблизно 40-43 грн. за літр. На його думку, вартість пального може коливатись, проте навряд чи відбудеться глобальне подорожчання.

Джерело fakty.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти