Уряд дав роз’яснення, які водії та на який період можуть перетинати кордон

Уряд України опублікував постанову від 20 травня 2022 р. № 615, в якій визначив порядок перетину українського кордону професійними водіями в умовах воєнного стану.

Так, перетинати кордон мають право дві категорії водіїв.

Перша категорія – водії, які здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги для Збройних Сил та інших військових формувань, а також населення України.

Інформація про водіїв, які перевозять такі вантажі, має бути доступна Держприкордонслужбі у спеціальній інформаційній системі, адміністратором якої є “Укртрансбезпека”.

Ця організація розміщує дані водіїв на основі листів від наступних організацій:

– військових, правоохоронних органів;

– військових адміністрацій;

– медичних установ;

– відправників чи одержувачів гуманітарної допомоги.

Водій вноситься до системи на 6 місяців, а перебувати за кордоном може не більше 30 днів. Якщо цей термін перевищено, дозвіл на виїзд за кордон такого водія скасовується.

Також дозволено перетин кордону водію комерційної організації, яка має ліцензію на міжнародні перевезення, але тільки на автомобілі масою понад 3 500 кг, який належить цій організації. У той же час, якщо це вантажівка, то в ній може бути лише один водій, якщо автобус – два. Цим категоріям водіїв можна бути за кордоном максимум 45 днів. Втім, прикордонники можуть не випустити водія, внесеного до бази “Укртрансбезпеки”, якщо мета поїздки не підтверджена.

Джерело tsn.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти