У яких випадках можуть вилучити авто для потреб ЗСУ: є чотири розклади

Юристи пояснили, у яких випадках під час воєнного стану в українців за наказом військового командування можуть примусово відчужувати приватне майно, зокрема автомобілі.

Вилучати майно можуть в рамках ст.41 Конституції, ст.353 ЦК, ст.8 Закону 389 та ст.3 Закону 4765.

У законодавстві прописані чотири обов’язкові умови для відчуження майна громадян:

– відчуження приватного майна може здійснюватися лише на оплатній основі, з попереднім чи наступним відшкодуванням вартості. Безоплатно вилучається тільки державне майно (ст.1 та 9 Закону 4765).

– рішення ухвалює виключно вище командування ЗСУ чи окремо визначені підрозділи (ст.3 Закону 389) та за погодженням з держадміністрацією. Без погодження можуть ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст.4 Закону 4765). Керівник патруля, старший вартовий, командир загону тероборони, тощо, не наділені таким правом.

– відчуження здійснюється з чітким документальним оформленням правочину. Момент вилучення має засвідчуватися підписанням акта встановленого зразка, із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації (ст.7 Закону 4765).

– перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості приватного майна, оригінал висновку. Розмір оцінки можна оскаржити у суді (ст.8 Закону 4765).

Таким чином, влада не ставить за мету тотально позбавити майна громадян, а подібне можливо лише як виняток. При цьому наміри осіб з вилучення авто з порушенням однієї з чотирьох умов є незаконними.

“…держава не в змозі гарантувати належну поведінку членів воєнізованих формувань противника та недобросовісних мешканців. За таких умов дії ініціатора є самовільними, а застосування примусу – кримінально караним”, – кажуть експерти.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти