Чи можливо відновити автомобілебудівництво в Україні?

Приватні та державні компанії Євросоюзу і США заявили про готовність відбудовувати Україну після війни. Серед них, наприклад, понад 1200 фірм з Польщі.

Йдеться не лише про будівництво у прямому розумінні, але й про відновлення економіки та створення нових робочих місць у різних сферах. В тому числі — і в автомобільній галузі. Це — як і виробництво запчастин та компонентів до автомобілів, так і власне виробництво різноманітних автомобілів.

Хороший приклад постсоціалістичних країн, які також мали неконкурентного та неприбуткового «національного» автовиробника, це Польща та Словаччина. Свого часу там включили «зелене світло» для інвестицій із країн Західної Європи. Світові автомобільні бренди запустили свої заводи, створили робочі місця та принесли інвестиції.

Але тут потрібно розуміти два важливі моменти. Перше: більшу частину виготовлених авто експортують — продають в інших країнах. Не обмежують імпорт, щоб продавати ці машини на внутрішньому ринку, а розвивають міжнародну торгівлю.

Друге: Україна може бути привабливою через географічне розташування, порівняно недорогу робочу силу та загалом менші затрати на виробничий процес. Проте цього недостатньо: для інвестицій в Україну потрібні умови — так званий інвестиційний клімат. І це не лише знижені чи нульові податки, а в першу чергу гарантії дотримання законів і рівності усіх перед їх виконанням. І відсутність масової корупції, звісно.

Таким чином Україна стане приваблива для побудови нових чи реконструкції наявних автомобільних заводів, з іншої — для цих підприємств з’явиться величезний ринок збуту. Адже ЄС — в першу чергу економічний союз, і саме вільний рух товарів та послуг в його межах може дати Україні шанс на відновлення економіки. В тому числі — і в автомобільній галузі.

Чи є шанси в України відновити виробництво автомобілів повного циклу? Так, проте лише після інтеграції України до єдиного економічного простору Європейського Союзу. Чи можлива побудова автомобілебудівних заводів відразу? Найімовірніше — ні. А ось запуск ще кількох заводів з виготовлення окремих частин та компонентів — цілком реальна перспектива кількох років опісля виконання найголовнішої умови — перемоги України у війні з росією.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти