Автомобілі з Литви: найпопулярніші моделі, які привозили українці

У першому півріччі 2022 року Литва посіла третє місце в рейтингу країн Європейського Союзу, звідки українці привозили найбільше вживаних авто. Експерти Інституту досліджень авторинку проаналізували статистику імпорту, визначили топ-15 найпопулярніших моделей легковиків з Литви та їх вартість за кордоном.

З січня по червень українці привезли 32,6 тис. вживаних легковиків з Литви. Це — 11,4% від загальної кількості авто, які імпортували протягом цього періоду з країн Євросоюзу. Особливо активно українці купували машини там у травні та червні, під час дії так званого «нульового» розмитнення.

Якщо на початку року з Литви привозили в середньому 2,5-3 тисячі вживаних легковиків, то в травні їх імпортували уже майже 12 тисяч, тобто учетверо більше. Проте якщо порівнювати не лише кількісно, то частка машин з Литви у березні-червні дещо зменшилася: якщо у січні вона складала 15,6%, то в червні уже 12,7%.

Як і у випадку з іншими країнами, в першій половині 2022 року з Литви привозили в більшості недорогі автомобілі: 89% коштували менш як $5 тисяч. Найпопулярнішими виявилися легковики вартістю від $1 до $2 тисяч. Таких було 30% від загальної кількості (9,8 тисячі штук). Середня ціна автомобіля з Литви у першому півріччі-2022 склала $2 750. Це — на близько $200 більше, ніж середня ціна машини з Польщі та на $700 менше, ніж середня вартість авто з Німеччини.

Варто зауважити, що, окрім дешевших цін на авто, супутні витрати на авто з Литви будуть також меншими: як виготовлення транзитних номерів і страхування, так і доставлення в Україну, якщо порівнювати із Німеччиною. Таким чином, саме Литва та Польща стали постачальниками найбільш затребуваних вживаних легковиків найнижчої цінової категорії.

Рейтинг найпопулярніших автомобілів з Литви у першій половині 2022 року — це свого роду «мікс» німецького та польського топів. Так, середня вартість моделей нижча, ніж в автомобілів з Німеччини, проте дещо більша, ніж у машин з Польщі. Водночас в перелік увійшли преміум моделі, які є в переліку найпопулярніших «німців», проте відсутні у польському топі: BMW 5 Series, Mercedes-Benz E-Class та BMW X5.

Лідером топ-15 машин з Литви став Volkswagen Passat із середньою ціною $2 087. Таких українці придбали 2,1 тис. шт. Друге місце зайняв Volkswagen Golf (1,7 тис. шт., середня ціна $1 649), а третє — Audi A6 (1,1 тис. шт., $2 795).

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти