Водіям розповіли, хто має право зупиняти та проводити огляд автомобіля та речей під час воєнного стану

З початком війни блокпости з’явилися майже перед кожним населеним пунктом. На блок пості зупиняють водіїв, перевіряють документи, оглядають автомобіль. Неодноразово військовим керівництвом повідомлялось про оптимізацію кількості блокпостів та створення єдиного їх переліку за участі виключно уповноважених осіб.

Проте водій повинен бути поінформований, кому конкретно закон надає повноваження зупинення автомобіля в умовах воєнного стану, перевірки документів та огляду транспортного засобу та людей. Також водій повинен знати свої права при проведенні таких зупинок та оглядів. Навіть в умовах воєнного стану, водій має бути захищений від свавілля.

Механізм перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, під час правового режиму воєнного стану регламентовано Порядком, затвердженим постановою КМУ від 29 грудня 2021 р. №1456.

Хто має право зупиняти автомобілі, перевіряти документи і проводити огляд?

Перевірка документів в осіб, огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, здійснюється після введення воєнного стану та на підставі наказу військового командування. Зазначеним наказом призначається комендант, визначаються його завдання, повноваження із забезпечення єдиного управління визначеними силами та засобами Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, СБУ, ДПС, ДМС, ДСНС, військових адміністрацій та координації їх дій під час здійснення заходів особливого режиму.

Право на проведення перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

Підстави для зупинки транспортного засобу

Уповноважена особа має право зупиняти транспортні засоби в разі:

– порушення водієм Правил дорожнього руху;

– якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

– якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація про перебування транспортного засобу об’єктом ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення;

– якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

– необхідності здійснення опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

– необхідності залучення водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів ДТП;

– необхідності обмеження чи заборони руху транспортних засобів;

– якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

– порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

– проїзду транспортних засобів через блокпости та контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Підстави для перевірки документів у водія і пасажира

Уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у таких випадках:

– якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

– якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

– якщо особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом;

– якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо;

– якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

– якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;

– порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Зазначені підстави для перевірки документів стосуються також осіб на вулицях, лісах, полях чи будь-яких інших місцях перебування.

Підстави для огляду транспортного засобу, речей, багажу

З метою здійснення огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів уповноважена особа може проводити поверхневу перевірку. Поверхнева перевірка проводиться шляхом візуального огляду особи, проведення по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом або засобом, візуального огляду речей, багажу, вантажів та/або транспортного засобу (салону, багажника).

Поверхнева перевірка особи проводиться уповноваженою особою відповідної статі. У невідкладних випадках поверхневу перевірку може проводити будь-яка уповноважена особа лише з використанням спеціального приладу або засобу.

Уповноважена особа має право проводити поверхневу перевірку речей, транспортних засобів, багажу та вантажу у разі:

– якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

– якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебувають речі, обіг яких заборонено чи обмежено, або які становлять загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

– якщо існує достатньо підстав вважати, що речі, багаж, вантажі або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або вони перебувають в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Уповноважена особа під час проведення поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати відкриття кришки багажника та/або двері салону. Під час поверхневої перевірки речей або транспортного засобу водій повинен самостійно показати уповноваженій особі вміст особистих речей чи транспортного засобу.

Наслідки відсутності документів та інших порушень

У разі відсутності в особи документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, уповноважена особа затримує таку особу для її встановлення на строк, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У разі виявлення під час перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів ознак складу кримінального та/або адміністративного правопорушення затримання таких осіб та вилучення відповідних речей здійснюється відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Відносно дій уповноважених осіб щодо зупинення автомобілів, перевірки документів, огляду транспортних засобів і речей у воєнний час потрібно ставитись із розумінням. Водночас водій захищений законом від свавілля. Всі зазначені процедури повинні проводитись із дотриманням закону.

Джерело uamotors.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти