Водіям розповіли, як правильно зарядити електромобіль у домашніх умовах

Машина з електричним двигуном може заряджатися безпосередньо від розетки. Для цього буде потрібний спеціальний кабель і перехідник. Варто враховувати, що ємність акумулятора у подібних машин різна. Від цього параметра залежить час заряджання.

Зарядний пристрій постачається виробником автомобіля у комплекті. Він перетворює електричний струм побутової мережі та наповнює ємність батарей. Процес заряджання докладно описаний виробником в інструкції. Користувач має виконувати кілька послідовних дій.

Підключення

Заряджати електромобіль потрібно за допомогою кабелю, що постачається у комплекті. З одного боку він має вилку (зазвичай потрібен перехідник із євророзетки).

З іншого боку, передбачено роз’єм відповідного стандарту, який підключається до електрокара. Обов’язково виробник постачає у комплекті захисний блок. У разі виникнення позаштатної ситуації він не дозволить струму нашкодити акумулятору або користувачеві.

Після підключення дроту починається заряджання. Відповідні індикатори показують, що процес розпочався. Коли батарея набере ємність, подача струму припиниться, засвітиться індикатор іншого кольору.

Скільки часу потрібно для заряджання

Час заряджання залежить від ряду факторів. За умови використання звичайної розетки процедура триватиме досить довго. Якщо не йдеться про дитячу машину з електромотором, на це буде потрібно весь вечірній і нічний час. Тривалість залежить від наступних факторів:

– спосіб заряджання;

– напруга джерела живлення;

– ємність акумуляторів машини;

– ступінь розряджання батареї.

Один і той же автомобіль може заряджатися від розетки від кількох годин на добу. Якщо акумулятор сильно розряджений, тривалість процесу збільшується. У домашніх умовах зарядити машину від розетки за умови повної розрядки акумулятора можна протягом щонайменше 15 годин. Якщо вдома є трифазне джерело живлення, такий же електрокар зарядиться за 6-8 годин.

Як ще можна зарядити електромобіль вдома

Потужність нових електрокарів, що з’являються у продажу, зростає. Виробники випускають моделі із великим запасом ходу. Зарядити таку техніку від розетки практично неможливо. На цей процес потрібно кілька днів. Щоб прискорити процедуру заряджання, зробити його максимально комфортним, використовуються зарядні станції для електромобіля будинку.

Це компактний пристрій, який встановлюється на стіну, наприклад, у гаражі. Потужність такого пристрою становить від 3,6 кВт. Вибір параметрів зарядної станції залежить від параметрів електрокара. Випускаються моделі електрозарядок для одного або кількох автомобілів.

Потужність зарядної станції вища, ніж у електромобіля, тому зарядка виконується швидше, ніж від розетки. Існують спеціальні пристрої, що дозволяють зарядити до 80% ємності акумулятора лише за 15-20 хвилин. Потім потужність знижується і заряджання виконується у звичайному режимі. Це дуже зручно, якщо немає часу довго чекати на повний заряд, потрібно терміново їхати у справах.

Випускаються зарядні електростанції для однофазної та трифазної мережі. У першому випадку пристрій буде споживати приблизно 3,5 кВт/год, але зарядка триватиме довше. Якщо встановити зарядну станцію в трифазну мережу, споживання електроенергії збільшиться до 12,5 кВт/год, але акумулятор набере 100% ємності набагато швидше.

Заряджати електрокар від звичайної розетки довго. Тому набагато простіше встановити вдома або в гаражі спеціальну електрозарядку, щоб швидко та якісно поповнювати ємність батареї за короткий час.

Джерело ria-m.tv
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти