Водіям розповіли, що робити, якщо авто загрузло в бруді

Найчастіше застрягають у багні машини, які з тієї чи іншої причини потрапили не в свою стихію, повідомляють в Авто24.

Якщо машина засіла у багнюці

Алгоритм дій може відрізнятися в залежності від моделі авто і консистенції багнюки, але головне у таких порадах – вловити головну лінію боротьби. Отже, якщо машина у багні втратила швидкість і зупинилася:

Негайно припиняйте тиснути на газ. Чим довше ви будете буксувати на місці, тим важче буде звільняти машину. Вимикайте передачу і виходьте з машини (або відправляйте когось з екіпажу) для оцінки ситуації.

Спробуйте задню передачу. Якщо ведучі колеса не встигли заритися глибоко, спробуйте здати назад по своїй колії хоча б на півметра-метр. Якщо таке вийде – це вже великий успіх.

Штовхайте. Якщо у вас не виходить здати назад, а машина все ще сидить неглибоко, пасажири можуть виштовхати її назад – звичайно, двигуном теж треба допомагати. Відпускаючи зчеплення, ви маєте зловити один ритм з пасажирами, влаштувавши “розкачку”: і – раз!, і – два!.. Як тільки починається буксування, зчеплення треба натискувати, а на “автоматі” просто скидайте газ.

Визначайте стратегію. Якщо можна набрати розгін по власній колії, а брудна ділянка спереду не надто довга і не надто глибока, пробуйте штурмувати її. Цей ефективний спосіб можна використовувати кілька разів: їхати вперед до початку буксування, зупинятися, здавати назад, розганятися по власній колії і знову вперед. Але якщо зрозуміло, що пробиватися вперед важче, ніж задкувати по своїй колії назад – задкуйте. І шукайте іншу дорогу.

Викопуйтесь. Якщо ведучі колеса закопалися так, що машина майже лежить порогами на грунті, штовхати та задкувати немає сенсу. Прокопайте перед усіма чотирма колесами доріжки довжиною 0,5 – 1,0 м і набирайте ними розгін для виїзду, можна знов-таки “в розкачку”, з помічниками і без.

Ліфтуйтеся-1. Прокопати доріжки вдається не завжди. Тоді треба підняти ведучі колеса у виритих ними лунках. По-перше, можна спробувати встромити під них дошки або гілки і, увімкнувши передачу, пробувати наїхати на них.

Ліфтуйтеся-2. По-друге, колеса можна виважити домкратом (підклавши під нього на землю шматок дошки або гілки) і тоді вже засунути під колесо приготовані гілки, каміння тощо. Рушайте максимально плавно, щоб не виштовхнути ваш імпровізований “подіум” з-під коліс раніше, ніж вони виїдуть на неглибоку частину колії.

Йдіть за трактором. Якщо ви втомилися піднімати колеса або у вас немає для цього інструментів та матеріалів, шукайте буксир. Це має бути як мінімум або важка і потужна вантажівка, або позашляховик з серйозною трансмісією 4х4.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти