Чим шкідливий поганий бензин в Україні: популярні поломки та як їх уникнути

Дефіцит пально-мастильних матеріалів повернув до життя проблеми з пальним, про які пам’ятають хіба що автомобілісти з великим досвідом. Знову підняли голову різного роду «бодяжники», підпільні міні-НПЗ та дрібні перекупники, які постачають водіям бензин та дизель, неадекватні як за хімічним складом, так і за фізичною чистотою.

Бруд

У воєнний час постачанням бензину іноді займаються випадкові люди та компанії, які банально не мають достатньо чистих бензовозів та цистерн. Дрібні частинки іржі, старий осад та подібні механічні включення забивають фільтри у паливних магістралях та сітки паливних насосів. Але це дрібниці, адже двигун всього лише заглухне. Набагато дорожче обійдеться ремонт або заміна форсунок у дизельних моторів: частинки забруднень псують їхні розпилювачі та клапани, що рано чи пізно призведе до відмови двигуна. Особливо вразливі до якості пального дизелі з електронним впорскуванням типу Common Rail. Але обійти цю загрозу нескладно – у мережах автозаправних станцій з добрим ім’ям питання чистоти в пріоритеті. Наприклад, у мережі Socar паливо на шляху від нафтопереробного заводу до бака клієнта фільтрується 5 разів – на кожному з етапів перевантаження та зберігання.

Присадки

Пакет присадок є у кожному бензині, але проблема у тому, що безвідповідальні виробники іноді економлять на них, закуповуючи дешевий сурогат. Примітивні антидетонатори фероцени, якими іноді підвищують октанове число бензину, містять забагато заліза. Під час згоряння палива в циліндрі залізо осідає на свічках, порушуючи утворення іскри. Але падіння потужності двигуна – ще півбіди, гірше те, що через цей червоний наліт можуть вийти з ладу котушки запалювання.

Передозування дешевих присадок-антидетонаторів також знижує швидкість згорання паливно-повітряної суміші у циліндрах. Через це по-перше, падає віддача двигуна, а по-друге, перегріваються деталі системи впуску та поршні. Іноді це призводить до їхнього оплавлення або руйнування. Нарешті, дешеві присадки забруднюють двигун додатковими відкладеннями, які стають причиною втрати характеристик мотора, а згодом – і передчасного капремонту.

Смоли

Надмірний вміст смол і вуглеводнів у бензині та дизпаливі викликає відкладення клейкого нагару на поршнях та клапанах. Якщо проблему вчасно не помітити, це може завершитися заляганням поршневих кілець, а то й зависанням клапанів – а це вже, як не крути, зустріч клапанів з поршнями та капітальний ремонт на додачу. У дизелів крім того через смоли можуть закоксуватись форсунки, як мінімум їх доведеться промивати.

Октанове число бензину

Паливні системи з електронним керуванням згладжують негативний вплив низького октанового числа на двигун. Але зловживати можливостями електроніки не можна, відхилення октанового числа допустимо лише в окремих випадках. Інакше детонація врешті-решт зруйнує поршні і двигун потребуватиме серйозного ремонту з повним розбиранням.

Цетанове число дизпалива

Від цього показника залежить легкість запуску дизеля. При відхиленні цетанового числа від стандарту зростає витрата пального, підвищується димність та токсичність вихлопу, підсилюється жорсткість роботи двигуна і процеси зносу у ньому. В низькосортного дизпалива, до речі, є ще одна проблема – підвищений вміст парафінів, що дається взнаки на морозі. Забиті парафіном фільтр та трубки можна просто відтаяти, але доставити машину на евакуаторі у теплий бокс обійдеться у копієчку.

Як уникнути пошкодження машини через неякісне пальне

– Заправлятись на АЗС шанованої брендової мережі.

– Не заливати пальне у порожній бак. Залишок старого пального 0,5 – 0,25 бака розбавить «свіже» неякісне пальне, і до циліндрів двигуна воно потрапить у менш шкідливій концентрації.

– Плануйте свої заправки і поїздки, особливо далекі, щоб купувати пальне лише на перевірених АЗС. Не соромтеся брати з собою запас якісного палива.

– Каністра і шланг, якщо ви їх використовуєте, мають бути чистими. Не переливайте пальне під дощем, використовуйте лійку з щільною сіткою, яка відфільтровує бруд та воду.

– Після заправки з підозрілого джерела слідкуйте за двигуном і за найменшої підозри на неполадки прямуйте на СТО для перевірки свічок, паливної системи та компресії.

– Для дизельного автомобіля взимку за умовчанням використовуйте антигель – депресорну присадку. Причому її теж треба купувати не аби де.

Джерело autocentre.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти