На якому автомобілі краще вчитися їздити

Від вашої першої у житті машини залежить не лише успіх подальших іспитів “на права”, а й стійкість та якість ваших водійських навичок, іноді – протягом всього життя, повідомляють в Авто24.

При навчальній їзді бажано, щоб автомобіль був максимально типовим: середнього розміру, середньої динаміки, середнього рівня комфорту.

Розміри

В багатьох родинах ще не скасовано стереотип про те, що у жінки має бути маленька машинка. І в багатьох автошколах цей постулат охоче підтримують. Але якщо є можливість вибору, вчитися краще на машині середнього розміру – С-класу або верхнього С-класу. Таким чином вам буде прищеплено “усереднене” відчуття габаритів, а з нього вже у випадку потреби буде нескладно перевчитися і на більшу, і на меншу машину.

“Автомат” чи “механіка”

Почати варто з того, що віднедавна в України можна складати іспити на машині з автоматичною трансмісією. Відповідно, навчатися можна на машині з “автоматом”, але в правах буде відмітка (код 78 у 12-й графі), і з нею не можна сідати за кермо машини “на механіці”.

А взагалі ми б радили навчитися керувати машиною з “ручним” перемиканням: хто зна, може вам колись захочеться поганяти на спорткарі з “ручкою” або на ретро-“Віллісі”.

Своя чи чужа

Побутує думка, що краще вчитися на тій машині, на якій потім доведеться їздити. Але це помилкове твердження, оскільки навчатися треба так, щоб потім вміти керувати будь-якою машиною, а не лише своєю. Додайте також такий важливий чинник, як технічний знос. Адже невдалі маніпуляції водія (спроби рушання, перемикання передач, гальмування, помилки кермування) найбільше “травмують” трансмісію та ходову. І коли вже автошкола (або приватний інструктор) беруть з вас гроші, то вони нехай і ремонтують навчальні автомобілі.

Нова чи стара

Якщо у вас буде можливість вибору, намагайтеся сісти до інструктора не на більш сучасній машині, а на краще збереженому екземплярі. Адже принципової різниці між авто одного класу, але різних поколінь ви не відчуєте, натомість відчуєте розбовтану кулісу, люфт у кермі, педалі з рипінням та зчеплення, яке “бере” лише вгорі.

За законом

Мабуть, варто нагадати, що певні вимоги до навчальної машини мають і Правила дорожнього руху. Згідно п.24.8 ПДР України, таке авто повинне мати розпізнавальний трикутний знак з літерою У (згідно п.30.3), дублюючі педалі гальм та зчеплення, а ще дзеркало заднього виду, “націлене” для інструктора.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти