Водіям розповіли, як правильно зберігати автомобільні шини

Через неправильне зберігання автомобільних шин їх можна просто зіпсувати й доведеться купувати новий комплект, повідомляє Hotline.

Отже: як правильно зберігати автомобільні шини? Зараз розповімо!

Пункт 1: як підготувати шини до зберігання

Для початку, вже зняті шини слід ретельно оглянути та видалити все каміння або інші предмети, що застрягли в протекторі. Далі покришки потрібно промити й прибрати бруд, а потім — ретельно висушити. Останній пункт особливо важливий, оскільки залишки вологи можуть призвести до появи плісняви, яка є чи не більш руйнівною для гуми, ніж залишки бруду. Нарешті, покришки потрібно запакувати у мішки для зберігання. Найкращим варіантом будуть не поліетиленові пакети, а мішки на тканинній основі — такі, що зможуть пропускати повітря й відводити вологу, якщо шини були погано висушені. Якщо у вас є лише поліетиленові пакети, то хоча б не закручуйте їх: залишайте доступ повітря до шини.

Пункт 2: як вибрати місце зберігання

Найкращі варіанти для зберігання шин — це сухий гараж або підвал, закритий ангар тощо. По-перше, треба уникнути потрапляння води/снігу на шини. По-друге, потрібно уникнути потрапляння сонячних променів. Адже вони буквально висушують гуму, через що вона стає більш жорстка та схильна до розтріскування. Під час експлуатації на автомобілі це непомітно: шини постійно рухаються, на них потрапляє вода й бруд з дороги, потім на них потрапляє шампунь (і, можливо, поліроль для шин), верхній шар протектору не встигає висихати, тому що він стирається об дорогу. Але ж за півроку шини можуть підсохнути.

Що категорично не підходить, то це сирі приміщення, де проступають ґрунтові води, протікають труби тощо. Водночас шини (навіть літні) не дуже-то й бояться сильних морозів. То ж обираючи між теплим, але сирим підвалом — або сухим, але холодним боксом-гаражем, краще вибрати останній.

Пункт 3: як саме зберігати шини

Це залежить від того, чи шини зберігаються окремо самі по собі, чи мова стосується зберігання шин разом з дисками. Якщо шини вдягнуті на диски, то їх можна зберігати або у стопці (скласти одна на одну), або у підвішеному стані (підвішувати за диск). Зрештою, саме колісні диски у більшій мірі відповідають за сприйняття навантаження — отже, зменшуються ризики пошкодити форму шини. Якщо йдеться про зберігання лише шин, без дисків, то їх потрібно встановлювати вертикально (як на машині) й поруч одна з одною. Підвішування або складання у стопку недопустиме, оскільки з часом це може призвести до втрати форми шини, її видовження, набуття опуклості та овальності.

Пункт 4: чи потрібно перевертати шини під час зберігання

Так, потрібно. Причому це правило актуальне для будь-якого випадку зберігання шин — з дисками чи без, поставлених в стопку чи підвішених, особливо стоячих шин без дисків. Профільні сервіси рекомендують перевертати шини (провертати стоячі шини, змінювати їх позицію у стопці, перевішувати на іншу сторону) раз на 2-3 тижні. Це необхідно для того, аби змінювалась точка опори шин, вони не деформувались під власною вагою, не утворювалось пласких поверхонь, й сама шина не набувала овальності. Можливо, перевертання шин кожні 2-3 тижні для звичайного автовласника буде аж занадто клопітно: можна просто забути або збитись з графіку. Тоді візьміть собі за правило — хоча б раз на місяць змінювати положення шин. Це можна прив’язати до будь-якої щомісячної події: настання першого числа, отримання зарплатні, оплата комунальних рахунків — тоді не забудете й про шини.

Пункт 5: чи користуватися «шинними готелями»

Залежить від того, яким саме. Чи впевнені ви, що «шинний готель» виконує всі вищезгадані рекомендації? Якщо шини будуть зберігатись на стелажі за будкою шиномонтажу — то це явно не найкращий варіант: дощ, вітер, мороз, сонце. Якщо йдеться про закритий «шинний готель» у вигляді ангара чи іншого сухого приміщення, та ще й обіцяють періодично перевертати шини — то це вже набагато краще (але й дорожче). То ж відповідь на питання, чи зберігати шини у «шинному готелі», слід шукати саме в умовах зберігання, які пропонує цей сервіс.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти