Мікроавтобус або мінівен: що краще для сім’ї та роботи

Відразу зробимо ремарку – у даному матеріалі експерти MMR не розглядали ніякі інші типи кузовів чи класи! Лише зіставляємо у порівнянні традиційні мінівени (або як їх ще називають – MPV) та мікроавтобуси (у простонароді «буси»). Седани, кросовери, позашляховики чи «чобітки» – про них сьогодні говорити не будемо. Наш «гайд» спрямований на те, щоби дати людям чіткіше розуміння, що являють собою «найсімейніші з найсімейніших» автомобілів.

У чому полягає різниця між мінівеном та «бусом»?

Для наведення чіткості, відразу приведемо приклади «із життя». До сегменту мінівенів належать такі машини як Renault Scenic, Citroen C4 Picasso, Ford S-Max, Volkswagen Sharan, Chrysler Pacifica та інші. Їхня інша назва – англійська абревіатура MPV – multi purpose vehicle. Це означає багатоцільовий транспортний засіб, а простіше кажучи – практичний і просторий автомобіль. Іноді в цю ж когорту записують і пасажирські вени, наприклад, ті ж мікроавтобуси або взагалі «чобітки», проте це хибна практика. Якраз основна відмінність представників класу «мінівен» від класу «вен» це їх розробка як винятково пасажирських автомобілів. Альтернативи немає. А от пасажирські вени поділяють структуру кузова, а зазвичай і взагалі усю техніку, зі своїми комерційними виконаннями – фургонами.

До сегменту мікроавтобусів відносяться саме такі машини, тобто створені на базі середньорозмірних фургонів «буси». Помилково вважати, що вони відрізняються від комерційних аналогів лише наявністю вікон і декількох рядів сидінь – аж ніяк. Майже кожен європейський виробник вже на етапі розробки продумує усі необхідні відмінності, у тому числі і технічні, між фургоном і мікроавтобусом. Це може бути різниця у налаштуванні чи взагалі самій конструкції підвіски, матеріалах оздоблення та опціях, у тому числі, які стосуються робочого місця водія, або навіть використання різних силових установок чи навіть платформ. Детальніше занурюватися у це ми не бачимо сенсу, натомість перелічити приклади «з життя» таких автомобілів ми вважаємо доцільним. Отож, це усім добре відомі Volkswagen Multivan, Mercedes-Benz V-class, Citroen SpaceTourer та інші.

Що більше підійде для сім’ї та роботи – мінівен чи мікроавтобус?

Отож, перейдемо ближче до справи. Якщо говорити про сімейні аспекти, то лукавити не будемо – обидва варіанти це ідеальні сімейні машини. Різниця зводиться лише до того, якого розміру ця сім’я – чи це молода пара, чи у неї є дитина або дві, чи може живуть вони разом з бабусею і дідусем, чи це взагалі багатодітна родина. Чи практикується активний відпочинок або подорожі великими компаніями… Відповідно до цього і слід обирати автомобіль.

Окрім цього, слід пам’ятати про більш чи менш притаманні «фішки» для кожного класу. У мінівенів, до прикладу, такими нерідко є панорамний дах ( у т. ч. з можливістю відкриття) або заводський салонний пилосос (прерогатива повнорозмірних MPV). Разом з тим мікроавтобуси часто дають можливість обертати пасажирські крісла навколо осі, змінювати їх взаєморозташування і кут нахилу і мають великі розкладні столики для роботи на ноутбуці абощо.

Який з мінівенів (MPV) обрати?

Компактні мінівени стануть розумним вибором для тих, кому достатньо 5-ти місць. На відміну від тих же седанів чи універсалів, які також сповідують 5-місну компоновку, мінівени зазвичай не мають вираженого центрального тунелю. їх «5-місність» вельми практичніша і зручніша. Кожному пасажиру належить більший об’єм, як за рахунок ширшого заднього ряду, так і завдяки високому даху. Сама посадка в мінівені також відрізняється, вона вища і вертикальніша. На останок, в більшості MPV наявні зсувні крісла заднього ряду з регулюванням кута нахилу та відкидні столики на спинках передніх сидінь. До компактних мінівенів відносяться Mercedes-Benz B-Class, Renault Scenic, Citroen C4 Picasso, Opel Zafira, Volkswagen Touran. Опель більше не випускають, а Рено та Сітроен ще поки доступні, але тільки в подовжених 7-місних версіях з приставкою Grand.

Середньорозмірні мінівени, такі як Ford S-Max, Ford Galaxy, Volkswagen Sharan та його двійник SEAT Alhambra пропонують усе те саме, але з іще більшою кількістю вільного простору. Фордівські моделі бувають 5- і 7-місними, хоча специфіка платформи робить третій ряд вельми скупим на об’єм – це скоріше місця для дітей. Фольксвагенівські ж близнюки таким не страждають. Саме цей клас MPV є найуніверсальнішим, бо з одного боку Ford Galaxy або Volkswagen Sharan мають море місця всередині для великої сім’ї, але водночас вони не є такими величезними, як повнорозмірні мінівени, тому все ще добре підходять для щоденних поїздок містом. Середньорозмірні MPV іноді класифікують як великі MPV, адже з погляду загальних автомобільних мірок це доволі крупні машини.

Повнорозмірні мінівени це вершина ієрархії однооб’ємників. Вище стоять лише «буси». Найбільшою популярністю моделі категорії «фулл-сайз» користуються на ринку Північної Америки. Власне кажучи, сам клас мінівенів походить саме з повнорозмірних моделей – у 1984 році практично синхронно дебютують Dodge Caravan та Renault Espace, обоє стають супер популярними. Після 4-х поколінь життя свого флагмана, Рено відмовляється від нього, таким чином залишаючи Європу без повнорозмірного MPV в 2015-му році. Зате на інших ринках вибір представлений такими моделями як Chrysler Pacifica & Voyager, Toyota Sienna, Honda Odyssey та Kia Carnival. Ці машини зазвичай оснащуються потужними 6-циліндровими двигунами і 3-місним третім рядом сидінь. Другий ряд може бути 2-місним, з проходом посередині, або також мати 3 сидіння. Таким чином королі MPV вміщують 7 або 8 чоловік відповідно.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти