Водіям розповіли, коли міняти гуму на зимову в 2022 році

При зниженні температури літня гума втрачає пластичність і зчеплення з покриттям стає поганим. Якщо проґавити з правильним автовзуттям взимку, машину буде заносити, збільшиться гальмівний шлях, що нерідко призводить до виникнення аварій.

Коли потрібно перевзути авто?

Виробники шин рекомендують перевзувати машину в осінній сезон, коли добова температура опускається нижче за 7 градусів. В іншому випадку дороги покриваються льодом за ніч, що загрожує ДТП в ранковий час. В Україні можна сміливо з середини жовтня переходити на зимовий режим. Навесні ж проводять заміну при температурі +5 градусів. А це, як правило, середина березня-квітень.

Що говорить закон?

Контроль із заміни шин лежить на кожному водієві індивідуально. На законодавчому рівні питання не регулюється. Однак існує ряд вимог до стану шин, за недотримання яких доведеться заплатити штраф від двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У пункті 31.4.5 Правил дорожнього руху вказані випадки, коли експлуатація ТЗ забороняється:

– Шини легкових автомобілів і вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т, що мають висоту малюнка протектора менш як 1,6 мм; шини вантажних автомобілів з дозволеною масою понад 3,5 т — 1,0 мм; шини автобусів — 2,0 мм, мотоциклів і мопедів — 0,8 мм;

– На шинах є пошкодження, порізи, розриви або розшарування;

– Шини за розміром або допустимим навантаженням не відповідають моделі транспортного засобу;

– На одну вісь транспортного засобу встановлено шини різних типів.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти