Чому в машині починають голосно грюкати двері і як виправити ситуацію

Їздити на новому автомобілі – одне задоволення. Варто тільки уявити шум нового двигуна, двері, що безшумно зачиняються, і ще з десяток приємних плюшок, які можуть бути лише в машині, що тільки що залишила автосалон. Але через роки починають проявлятися ознаки старіння, і один з них – це двері, що непристойно голосно ляскають.

1. Причини гучного грюкання дверей

Надмірно гучні звуки при звичайному закритті автомобільних дверей з’являються далеко не раптово, і одна з причин такого явища – це природне зношування деталей, з яких, власне, і складаються самі двері.

У переважній більшості випадків це несправність, яку потрібно негайно усунути. Для цього спробуйте зробити такі маніпуляції:

Змастіть дверний замок мастилом, що проникає – наприклад, WD-40. Розроблені деталі замку працюватимуть швидше і набагато тихіше. Не застосовуйте цей вид мастил для дверних петель, оскільки є ризик вимивання заводського мастила, завдяки якому знижується їх природне зношування.

До речі, про петлі – згодом вони провисають та вимагають регулювання. Процес нескладний, але потребує вправності і хоча б одного помічника, щоб підняти двері до потрібного рівня. Щоправда, іноді зробити це вже неможливо, і єдиний вихід – заміна петель на нові. За допомогою рекомендується звернутися до кваліфікованого майстра.

Досить часто причиною гучних дверей стає відповідна скоба, що розташовується на кузові автомобіля навпроти дверного замку. Для зменшення звуку та збільшення терміну служби замкового механізму можна замотати торцеву частину скоби ізоляційною або фум-стрічкою. Для посилення ефекту можна придбати тихий замок у вигляді гумової накладки на частину відповідного механізму. Повірте, двері почнуть зачинятися помітно тихіше.

Рідше винуватцем гучного удару дверей об кузов стають гуми ущільнювачів, що захищають салон автомобіля від зливи, вітру і пилу. Удари металу об метал не обіцяють нічого хорошого, тому ущільнювачі слід негайно замінити. Коштують вони недорого, а їх заміну зможе здійснити будь-який, навіть водій-початківець.

Подивіться, у якому стані перебувають кліпси дверних карток. Для цього достатньо відтягнути їх на себе, і якщо вони вільно відходять від металу, значить причина гучного грюкання саме в них. Для заміни кліпс доведеться повністю демонтувати карту, встановити нові кріплення та зібрати все назад.

Якщо при зачиненні дверей гучне грюкання супроводжується деренчанням, можливо, несправний механізм підняття бокового скла. Виправити ситуацію можна або повною заміною пристрою, або підкладкою поролону між склом та його власником, який найчастіше виконаний із пластику – це до того, що діяти потрібно акуратно.

Інша не така популярна, але причина гучних звуків, що вимагає вирішення, полягає в старому ущільнювачі скла, який не може повною мірою виконувати покладені на нього функції. Одним із дідівських методів вирішення проблеми є підкладка між ущільнювачем та склом шматка медичної крапельниці. Таким чином усуваються відразу дві проблеми – у порожнину дверей не потраплятиме вода, а двері закриватимуться набагато тихіше.

2. Поради водіям, як не допустити гучного грюкання дверей автомобіля

Великої небезпеки двері, що ляскають, не несуть, проте можуть завдати чимало проблем своєму господарю. Так, підвищений рівень вібрації при закриванні дверей може призвести до передчасного виходу з ладу електросклопідйомників, динаміків аудіосистеми і дверного замка. Були зафіксовані навіть випадки появи тріщин на бічних шибках після чергового грюкання.

Крім того, водій може «потрапити» на дорогий кузовний ремонт, адже провислі двері зачіпатимуть елементи порога, поступово стираючи лакофарбовий шар, де згодом утворюватиметься іржа. Як підняти двері, ви вже знаєте.

Одна з причин, через яку двері автомобіля можуть почати голосно ляскати, полягає у додаванні критичних зусиль для їх закриття. Напевно, всі помічали, як на багатьох автомобілях тихо закриваються двері водія, і навпаки, який гуркіт лунає при закритті пасажирських дверей.

Щоб такого не було на вашій машині, навчіть своїх близьких зачиняти двері легким рухом руки. Це дозволить продовжити термін служби як резинок ущільнювачів, так і дверному замку і петлям, які найчастіше і є винуватцями гучного закривання дверей.

Щоб зробити процес закриття автомобільних дверей ще тихішим і комфортнішим, обклейте їх зсередини віброізоляційним матеріалом. Крім того, що двері дійсно зачинятимуться дуже тихо, як на преміальних автомобілях, це до того ж дозволить додатково продовжити життя численним елементам дверей. Та й закривати її тихіше буде набагато легше для пасажирів з тієї простої причини, що двері стануть важчими.

Джерело novate
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти