Як зміниться в Україні життя водіїв у 2023 році: техогляд, штрафи, покупка авто

В новому році з’являться нові правила, деякі з них гарні, а деякі дуже непрості. До чого готуватися українським водіям в 2023 році? Відповідь на це питання дали в виданні “Репортер”

На які зміни чекати водіям в 2023 році:

Розмитнення онлайн

Вже кілька років йдуть розмови, що розмитнити автомобіль можна буде в додатку “Дія”. І в 2023 році дуже велика ймовірність, що ця послуга все ж запрацює.

Обов’язковий техогляд

Обов’язковий техогляд мав повернутися ще в 2022 році, але через війну, ці зміни не відбулися. Тепер дуже багато розмов, що технічний огляд всіх видів транспорту повернеться в 2023 році, але офіційного підтвердження ще не має. До того ж, один із міністрів виступив проти повернення ТО.

В разі повернення перевірки авто, будуть діяти такі правила:

– технічний стан буде перевірятися через чотири роки після реєстрації;
– потім кожні два роки;
– також техогляд проходитимуть нові власники автомобілів протягом 10 днів після перереєстрації.

Фантомний патруль

Олексій Білошицький – заступник голови Департаменту патрульної поліції розказав, що в 2023 році на дороги повернеться фантомний патруль.

НагадаємоЮ що вперше патрулі виїхали на дороги столиці в січні 2022 року, але через війну вони перестали працювати. Це були авомобілі без розпізнавальних знаків, які на ходу вимірювали швидкість авто, які рухались поруч і фіксували перевищення швидкості.

Позбавлення прав як покарання за перевищення швидкості

Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано закон №6214, який передбачає нове покарання. Якщо водій перевищив швидкість в населеному пункті більше ніж 50 км/год, йому загрожує позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців, якщо більше ніж на 70 км/год – від 6 місяців до 1 року.

Автори цього законопроєкту зазначають, що найчастішою причиною ДТП є перевищення швидкості.

Збільшений термін сплати штрафу

Зараз у водіїв є 10 днів на те щоб сплатити штраф за порушення ПДР зі знижкою в 50%. Кабмін має в планах збільшити цей срок на 5 днів, тобто у водія буде 15 днів, щоб сплатити штраф. Бо зараз багато хто не встигає внести оплату.

Подорожчання водійських посвідчень і реєстрації авто

До Верховної Ради внесли законопроєкт №8193. Він передбачає збільшення вартості всіх адміністративних послуг МВС відповідно до прожиткового мінімуму. Це потрібно для того, щоб послуги МВС не стали збитковими для держави.

Згідно з цими планами:

– вартість отримання водійського посвідчення збільшиться в 30 разів;
– вартість реєстрації автомобіля – в 4 рази.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти