Водіям розповіли, як продовжити час експлуатації двірників та вітрового скла взимку

Склоочисники є витратним матеріалом, який легше замінити, аніж ремонтувати. Тому водії часто не звертають уваги на стан щіток і тим більше не вважають за потрібне їх берегти. Адже двірники виходять з ладу не тільки через знос. Неабиякою мірою цьому сприяє недотримання елементарних правил експлуатації та догляду. Автомобільні експерти підготували кілька рекомендацій, які допоможуть продовжити життя щіткам та заощадити гроші, інформує “Твоя МАШИНА”

1. Очищення від бруду

Більшість проблем із роботою двірників виникає восени та взимку. У цей період вітрове скло брудниться сильніше, а бруд примерзає. Якщо прибирати її двірниками, то гума швидко зноситься. Мікроушкодження поверхні розростуться до тріщин, і щітки доведеться викинути.

Крім того, зашкодить і склу. Частини пилу, що накопичилися, і бруду утворюють субстанцію на зразок абразиву. Зчищатимете їх двірниками – гарантовано подряпаєте скло.

Найкраще бруд і розводи прибирати спеціальним скребком та м’якою ганчіркою. А двірники включати для очищення скла від снігу та дощу. При цьому обов’язково скористатися омивачем. В іншому випадку тертя об суху поверхню швидко виведе їх з ладу.

2. Зледенівше скло

Скребти двірниками лід точно не варто: користі мало, шкоди багато. У найкращому разі пошкодите м’яку гуму щіток, у гіршому – зламаєте каркас. До того ж сильно подряпаєте скло.

Натомість треба постаратися розтопити лід. Можна скористатися теплою грілкою. Відмовтеся від думки поливати скло окропом – воно точно трісне.

Ідеальний варіант – включити підігрів скла (якщо є така функція). Прискорить процес та тепле повітря від працюючого двигуна. Для цього треба спрямувати струмінь на зледеніле скло.

Перш ніж вмикати двірники, переконайтеся у відсутності крихт льоду на гумі. Інакше вони подряпають скло.

3. Склоомивач

У холоди і тим більше в морози не варто занадто розбавляти незамерзайку водою. При мінусових температурах вона швидко прихопиться до щіток, що погіршить властивості гуми та прискорить зношування.

Щоб скло краще очищалося, а двірники не псувалися, в зимовий період потрібно користуватися якісним склоомивачем: підберіть засіб, розрахований на холодну пору року.

4. Не піднімати щітки

Деякі водії вважають за краще ставити двірники вертикально, щоб вони не примерзли до скла. Проте експерти не радять постійно тримати щітки в такому положенні, оскільки це сприяє розтягуванню притискної пружини. Двірники перестануть щільно прилягати до скла.

По-друге, гума за ніч сильно промерзає. Через це дубіє, втрачає еластичність та гнучкість. У результаті двірники швидко зношуються.

5. Тріщини на склі

Якщо лобове скло постраждало не сильно, то власник навряд чи одразу поїде його міняти. Швидше за все, віддасть перевагу їздити доти, доки не припече.

Але якщо місце, що тріснуло, знаходиться в зоні роботи двірників, то дуже скоро двірники стануть непридатними. Край постійно різатиметься гострим краєм сколу. Разом із лобовим склом доведеться міняти й двірники.

6. Правильний розмір

Навіть витратний матеріал потрібно підбирати відповідно до габаритів скла. Якщо двірники надто довгі, вони чіплятимуть один одного. У результаті пошкодиться гума, ослабнуть механізми.

Короткуваті щітки – теж не вихід. Вони не зможуть нормально очищати скло, тому доведеться щоразу доробляти роботу руками. Ну чи їздити з брудною плямою посередині.

7. Силіконове мастило

Матеріал щіток без належного догляду швидко втрачає свої властивості. Морози та часте намокання робить їх дубовими та нееластичними, а ультрафіолет та перепади температур сприяють розтріскуванню.

Повернути нормальний стан двірникам можна силіконом. Засіб інертний до гуми та скла, тому користуватися ним можна без побоювання. До того ж мастило відмінно прибирає бруд із місць, куди складно дістатися.

Але головне, силікон відштовхує воду, захищаючи тим самим гуму від промерзання та руйнування. Тому досвідчені водії радять регулярно обробляти двірники силіконом.

Зробити це досить легко. Спочатку треба очистити від бруду, найкраще – м’якою вологою серветкою, змоченою у незамерзайці. Потім нанести на поверхню 5-6 крапель силікону та рівномірно розтерти по всій поверхні. Ефект обробки зберігається тиждень, потім процедуру треба повторити.

8. Виключити контакт зі склом

Якщо хочете забути про проблему примерзлих двірників, обзаведіться спеціальними чохлами. Надягайте їх на попередньо очищені та просушені щітки. Вони захистять гуму від проникнення вологи та зледеніння, двірники перестануть примерзати до скла.

Можна також замінити чохли підручними засобами. Наприклад, шкарпетками. Щоправда, виглядати така конструкція буде дивно.

9. Сезонні двірники

Сучасні виробники намагаються зробити життя автовласників максимально комфортним та безпечним. Для цього розробили зимові та літні моделі двірників. Як і шини їх потрібно міняти посезонно.

У спеціалізованих виробах використовуються матеріали, які максимально стійкі до сильної спеки або холоду. Щодо зимових двірників, то вони додатково оснащені спеціальними чохлами для захисту від обмерзання. Одягати футляри на щітки треба на ніч, щоб зберегти гуму від вологи і морозу.

10. Розморожувач

Спеціальний засіб призначений для екстрених випадків, коли треба швидко визволити двірники від крижаного полону. Такий спрей є безпечним для скла, гуми, металу, пластику. Швидко видаляє лід щадним способом, тому не шкодить двірникам.

Джерело novate
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти