Яку хитрість використовують деякі автомобілісти, щоб не стояти та не гріти машину взимку

Суперечки про те, чи варто гріти автомобіль взимку чи ні, ведуться серед автомобілістів уже не перший рік. Щоразу, коли за вікном випадає сніг, а стовпчик термометра опускається нижче за нуль, на просторах інтернету відновлюється одвічна битва між адептами «холодного» і «гарячого» старту в зимовий час. При цьому прихильники холодного пуску мають цілком переконливі аргументи та аргументи на захист своєї позиції. Що вони пропонують?

1. Як рекомендують діяти досвідчені автомобілісти?

У деяких автомобілях, наприклад, Mazda 6, є навіть спеціальна лампочка-індикатор. Вона підказує автомобілісту, коли двигун і автоматична коробка передач транспортного засобу досить прогрілися, щоб можна було безпечно починати рух. Проблема полягає в тому, що якщо вірити автовиробникам, то гріти подібні автомобілі з АКПП у весняно-літній період доведеться десь 1-3 хвилини. У зимовий час при низькій температурі тривалість прогріву може зростати до 5-10 хвилин, а по-справжньому сильні морози до 20 хвилин.

Так ось, дехто стверджує, що робити цього не потрібно. Достатньо прогріти машину всього кілька хвилин і рушати до того, як згасне лампочка-підказка. За твердженням таких автомобілістів, машина все одно «догріється» у русі. Такий підхід має два серйозні плюси. По-перше, не доводиться витрачати пальне стоячи на холостому ходу. Як показує практика, тривале прогрівання автомобіля значно збільшує витрату пального. По-друге, автомобіліст заощаджує час. Проте, «догрівання» автомобіля на ходу, особливо з автоматичними коробками передач, має свої мінуси.

2. Як насправді потрібно робити?

Насправді машину треба гріти. Особливо у сильний мороз. Витрата пального безумовно «скребе кишеню». А знаєте, що потребує більше грошей, ніж заправлення? Правильно – ремонт. У морози автомобіль потрібно прогрівати хоча б 5 хвилин. Як правило, водієві все одно потрібен деякий час для того, щоб почистити сніг і лід на склі та кузові улюбленої «ластівки». Тому, хай, краще попрацює цей час у холосту. Прогрітися хоч трохи повинен не тільки метал, а й робочі рідини. Особливо це стосується олії в коробці передач.

Якщо стартувати ніжно та повільно, то серйозної шкоди не отримають навіть холодні агрегати. Але якщо раптом доведеться різко газонути чи загальмувати, можна довести автомобіль до поломки. Найгірше те, що поломку, отриману на холодній коробці чи двигуні, будь-який сервісний центр спише саме на неправильну експлуатацію транспортного засобу.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти