У мережі показали, як виглядав перший український електрокар 1950-х років випуску

Український автопром має свою історію і як показують архівні дані, дуже навіть цікаву, адже в країні було чимало цікавих та невідомих автомобілів.

Так, в мережі показали як виглядав перший український електромобіль, який виготовляли на Львівському автомобільному заводі ще 70 років тому. Про незвичайний фургончик ЛАЗ-750 розповіли на сайті LAZ Legend.

Цей електричний автобус розробили спеціально для доставки на Львівському автомобільному заводі, розробки велись спільно із НАМІ. Виготовляти автомобіль почали у 1949 році. Серійно електробус випускали з 1949 до 1951 року. Для того, щоб кузов електромобіля був легше, його виконали з дерева, а вантажопідйомність становила 500 кг.

За рух відповідав електродвигун на 4 к.с., який дозволяв автомобілю розганятися до 30 км/год. Батареї на той момент стояли свинцеві та дозволяли проїхати на одному заряді до 60 кілометрів. На момент 1951 року таких бусів випустили всього 20 штук і їх використали для розвезення пошти.

Через якийсь час виготовили більш вдосконалений варіант ЛАЗ-751 з двигуном на 8 к.с. та вантажопідйомністю до 1,5 тонни. Максимальна швидкість зросла до 35 км/год, а після заміни батарей на залізо-нікелієві, запас ходу зріс до 140-160 км без підзарядки. На жаль, на той момент виробництво електровантажівки було дуже дорогим і собівартість авто була вищою, ніж у ГАЗ-51 з вантажопідйомністю 2,5 тонни.

Через те, що кузов автомобіля був з дерева, до нашого часу не збереглося жодного екземпляра даного фургона.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти