Чи має право поліцейський вимагати від водія протоколу техогляду

В даний момент обов’язкового технічного огляду всіх автомобілів в Україні немає, але є певні категорії транспортних засобів, які повинні проходити техогляд. Після огляду транспортного засобу, водію видають протокол. Але водій не зобов’язаний постійно мати його при собі та показувати патрульним на місці зупинки для перевірки. Тому якщо водія оштрафували за непред’явлення протоколу технічного огляду, цей штраф є незаконним і його повинні скасувати, інформує “Дорожній адвокат”.

В ст. 35 ЗУ “Про дорожній рух”, передбачено, що на кожний ТЗ, що пройшов обов`язковий техконтроль і визнаний технічно справним, складається протокол перевірки його технічного стану та видається автовласнику.

В той же час, у пункті 2.1 ПДР наведено вичерпний перелік документів, які потрібно надати для перевірки під час зупинки правоохоронцями:
– посвідчення водія;
– реєстраційний документ на транспортний засіб;
– страховий поліс.

Як бачимо, протокол не згадується.

Водій не зобов’язаний пред’являти протокол інспектору, але має надати для перевірки вищеназвані документи. Також він повинен дати можливість оглянути транспортний засіб, у тому числі провести з використанням спецприладів перевірку технічного стану авто, які підлягають обов’язковому техконтролю. Це передбачено пунктом 2.4 ПДР.

В той же час, патрульний має самостійно перевірити факт проходження транспортним засобом технічного контролю через електронний реєстр результатів обов`язкового техконтролю ТЗ, який передбачений ст. 1 постанови КМУ від 31.05.2012 №512.

На практиці, якщо водій не пред’являє протокол технічного огляду, то правоохоронці виписують йому постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 3 ст.121 КУпАП та виписують штраф у розмірі 1 190 грн. Але ця стаття передбачає відповідальність за номерні знаки, що аж ніяк не пов’язано з технічним оглядом.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти